Trulseffekten: Rusning efter gamla pingisprylar

Inte bara moderna racket som Truls Möregårdhs säljer som smör. Många vill ha retroracket. Arkivbild. Bild: Petros Giannakouris/AP/TT

De svenska OS-framgångarna i bordtennis gör avtryck även i begagnatbranschen. På Tradera har försäljningen av racket och utrustning ökat med 225 procent de senaste två veckorna.

Det är många som är på jakt efter racket, bollar och bordtennisbord. I augusti har genomströmningsgraden på Tradera ökat med 160 procent jämfört med förra året, vilket innebär att efterfrågan är större än utbudet.

– Vi brukar ganska ofta se att trender får direkt fart på försäljningen, säger Sofia Hagelin, pressansvarig hos Tradera.

På Blocket har sökningarna efter pingisbord ökat med 66 procent jämfört med veckan före och ligger på plats sju över vad folk söker mest efter i kategorin fritid och hobby.

Populära samlarobjekt

Läge att sälja för den som har pingisutrustning som bara samlar damm, alltså. Och kanske särskilt om den hunnit samla riktigt mycket damm.

Äldre racketar från 1940–1980-talet har blivit populära samlarobjekt. Särskilt de racketar Stiga utvecklade efter proffsens spelstilar och grepp är i dag hett eftertraktade.

Har du tur sitter du kanske på ett "Tony Larsson Special" från tidigt 1960-tal. Ett sånt såldes på Tradera för 24 000 för ett par år sedan. Bara stommen till ett såldes för 12 000 samma år.

Tydlig Trulseffekt

Det finns också ett stort sug efter nya racketar, intygar Felix Wirström som är pr -ansvarig på Stiga, som tillverkat bordtennisutrustning sedan 1940-talet. Nu ser man ett ökat intresse för sporten i stort, men också en tydlig "Trulseffekt".

"Vi ser en ökning på våra Truls-edition-rackets och stommar, vilket givetvis är en direkt följd av hans fina framgångar på OS", skriver Felix Wiregård i ett mejl till TT.

Boel Holm/TT

Ett Tony Larsson Special från tidigt 1960-tal är den den dyraste pingisracketen som sålts på Tradera. Bild: Foto: Tradera

Fakta

Stiga Tony Special. Slutpris 24 060 kronor.

Racket, bordtennis, pingis, Stiga, Tova Stipancic. Slutpris 18 077 kronor.

Tova Stipancic Stiga Cobra +++ YASAKA. 15 400 kronor

Hans Alser STIGA Bordtennisrack. Slutpris 13 755 kronor.

Tony Stiga stomme. Slutpris 12 001 kronor.

Källa: Tradera