RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Chefsekonomer: Räntesänkning ett steg i rätt riktning

Sven-Olov Daunfeldt, Svenskt Näringsliv, Maria Mikkonen, Svensk Handel, Kerstin Hallsten, Industriarbetsgivarna. Bild: Sören Andersson, Pressbild, Rikard Westman

Riksbanken sänker som väntat styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,50 procent. ”Detta var en efterlängtad sänkning från Riksbanken”, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Samtidigt meddelar banken att räntan kan sänkas ytterligare två eller tre gånger till i år, vilket är en snabbare nedgång än tidigare lämnad bedömning.

"Om inflationsutsikterna står sig kan räntan sänkas ytterligare två eller tre gånger i år, vilket är något snabbare än i direktionens bedömning i juni", skriver banken i ett pressmeddelande.

– Detta var en efterlängtad sänkning från Riksbanken. Vi hade gärna sett en dubbelsänkning redan nu, men detta är ett steg i rätt riktning för att få fart på Sverige igen, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

– Det är samtidigt glädjande att Riksbanken tydligt indikerar att de kommer fortsätta med räntesänkningarna, fortsätter han.

”Inte tillräckligt.”

Kerstin Hallsten, chefekonom Industriarbetsgivarna, välkomnar sänkningen, men betonar vikten av att räntorna även sjunker globalt.

– Ett lägre ränteläge skapar förutsättningar för en försiktig vändning i svensk ekonomin som befinner sig i en lågkonjunktur, säger hon i ett pressmeddelande.

”Inte tillräckligt”, lyder Svensk Handels kommentar till Riksbankens beslut.

– Beskedet från Riksbanken är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt. Vi ser hur försäljningsvolymerna inom handeln befinner sig på låga nivåer, vilket inte är särskilt förvånande givet att hushållens räntekostnader befinner sig på den högsta nivån på mycket länge, säger Svensk Handels chefsekonom, Maria Mikkonen, i en kommentar.