AI OCH AUTOMATISERING

Kärnkraft lösningen för nästa generations AI

Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Teknikjättarna satsar på kärnkraftsel för att driva framtidens megadatacenter. Det kommer att leda oss in till nästa era av generativ AI, skriver Computer Sweden.

Mycket data kräver enorma mängder energi. Det är orsaken till att teknikjättarna AWS, Microsoft och Google vänder sig till kärnkraftsleverantörer för att kunna leverera tillförlitlig effekt inför bygget av framtiden AI-datacenter.

– Dataekonomin och Constellations kärnkraft går ihop som jordnötssmör och sylt, sa Joe Dominquez, vdför kärnkraftsleverantören Constellation, under en telefonkonferens i maj.

Constellations är en i raden av kärnkraftsleverantörer, där även SMR:er ingår, som ska möta de växande behoven hos AI-datacenter.

Många IT-chefer är överens att dessa megadatacenter kommer att behövas på medellång till lång sikt när AI når sin mognadsfas, användningsmönstren blir tydligare och tjänsterna för generativ AI går på högvarv.

– Det är en bra idé att få ett försprång med dem (megadatacenter). Jag stöder också behovet av att titta på kärnkraftverk. Vi har använt dem på ett säkert sätt i generationer och med rätt driftsmodeller kan de vara trygga och säkra, säger Bob McCowan, global cio på Regeneron Pharmaceuticals i New York.

Computer Sweden: Investeringar i AI och datacenter drivs av ökande energibehov