DEN SVENSKA EKONOMIN

Regeringen satsar 60 miljarder i budgeten

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar utrymmet i höstbudgeten vid Harpsund. Bild: TT

Regeringen satsar 60 miljarder kronor i statsbudgeten för nästa år. Det är en kraftig ökning mot året före. ”Det är glädjande att regeringen kommunicerar en tydlig inriktning på reformer för ökad tillväxt och produktivitet”, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

– Det är en brytningstid, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) om det ekonomiska läget.

– 60 miljarder menar vi är väl avvägt. Det är en kraftig ökning från innevarande år, säger Elisabeth Svantesson på en presskonferens om det ekonomiska läget och utsikterna för höstbudgeten på Harpsund.

Något som Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, välkomnar.

– Vi ser positivt på beskedet om nivån på reformutrymmet, det är väl avvägt. Det är dessutom glädjande att regeringen kommunicerar en tydlig inriktning på reformer för ökad tillväxt och produktivitet.

Elisabeth Svantesson beskriver det ekonomiska läget som en brytningstid och tillägger att regeringen ser minskad inflation, men med fortsatt lågkonjunktur.

– I en utdragen lågkonjunktur behöver ekonomin stimuleras, säger Svantesson.

Produktivitet är fokus långsiktigt, enligt finansministern.

Inför förra årets budgetförhandlingar angav regeringen ett budgetutrymme på 40 miljarder kronor.

Regeringen skruvar samtidigt på sina ekonomiska bedömningar. BNP bedöms nu öka med 0,8 procent i år, mot tidigare bedömning från i juni på 1,4 procent. Däremot skrivs utsikterna upp något för 2025, från 2,4 till 2,5 procent.

Arbetslösheten bedöms i nuläget landa på 8,3 procent både i år och nästa år, något lägre än tidigare prognos.

Inflationen spås bli 2,8 procent i snitt i år och falla rejält till 0,9 procent nästa år, vilket är en oförändrad prognos.