DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Bostadsbyggandet vänder svagt upp

Nya siffror över bostadsbyggandet. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Bostadsbyggandet har vänt upp, om än från mycket låga nivåer. De senaste åren har präglats av en närmast lamslagen marknad för nya bostäder i de höga räntornas spår.

Under första halvåret påbörjades 16 650 lägenheter, tolv procent fler än samma period i fjol, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Men jämfört med första halvåret 2022 handlar det om en nedgång med 52 procent.

Även om en viss tillnyktring kan anas, i takt med att räntor och inflation nu ser ut att dämpas tydligt, är det långt kvar till en mer normal marknad för bostadsbyggarna. Den höga inflationen och det rejält högre ränteläget har fördyrat byggandet samtidigt som efterfrågan rasat när bostadsköparna fått se räntekostnaderna skena.

Flera av företagen verksamma i bostadssektorn har löpande gjort sig av med personal när beställningarna uteblivit. Senast häromdagen varslade exempelvis JM över 100 byggarbetare om uppsägning och konkurserna i byggsektorn har varit ovanligt många.

För byggbranschen med bredare kundkrets har det dock funnits en livlina. För när bostadsbyggandet har kraschat har efterfrågan hållits uppe av beställningar på anläggningar från industrin och i infrastruktur.