DEN SVENSKA EKONOMIN

Halverad befolkningsökning stort problem för kommuner

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, huvudkontoret på Södermalm i Stockholm. Bild: Fredrik Sandberg/TT

SCB har nästintill halverat prognoserna för Sveriges befolkningsökning till följd av bland annat det lägsta barnafödandet på 20 år och minskad invandring. Något som riskerar att sätta käppar i hjulen för landets kommuner, rapporterar Dagens Samhälle.

SCB:s långsiktiga prognoser för befolkningsökningen i landet från 2021 pekade på en framtid där antalet invånare ökar med drygt 45 000 personer per år. Framskrivningen görs om var tredje år, och i de nya siffror SCB presenterade före sommaren har prognosen skruvats ner till 24 000 personer per år.

Christer Lindberg, ekonomidirektör i Nacka, säger till Dagens Samhället att beslutsfattare på både på lokal och nationell nivå måste inse vilka stora effekter detta kommer att få på både samhällsplanering och verksamheter.

– Det här är ett nationellt problem som inte bara kommunpolitiker ska stå och diskutera. Vi behöver få en samlad syn på vad befolkningsminskningen betyder för Sverige, säger han.

Linköping är en kommun som redan börjat känna av den minskande befolkningsökningen, och har bland annat redan reviderat sina lokalförsörjningsplaner och investeringsplaner.

– Vi har fått göra om nästan alla och anpassa dem till de här nya befolkningssiffrorna. Tillväxten är nere på hälften mot vad vi räknade med tidigare. Det är stora förändringar. Vi hade gjort en långsiktig plan för hur många skolor och förskolor vi skulle behöva bygga ut, men nu är vi i läget att vi kan få lägga ner dem i stället, säger Peder Brandt, ekonomidirektör i Linköping, till Dagens Samhälle.

Dagens Samhälle: Ekonomidirektörer larmar om befolkningssiffrorna: ”Vi har inte insett allvaret”