DEN SVENSKA SJUKVÅRDEN

Nya siffror: Privat vård dubblar operationerna per skattekrona

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT , Centerpartiet, Vårdföretagarna, Moderaterna, Jann Lipka

Privata vårdgivare ger dubbelt så många operationer per skattekrona i Stockholm, visar en ny rapport från Vårdföretagarna. Ett viktigt inspel när det rödgröna styret rullar tillbaka vårdvalen, tillstår flera regionpolitiker. ”Det som fungerar alldeles utmärkt, det ska vi inte röra”, säger Talla Alkurdi, regionråd (S), på ett seminarium.

Ersättningen för en höftprotesoperation utförd i privat regi i Region Stockholm är 44 procent lägre än kostnaden för motsvarande ingrepp i offentlig regi. Motsvarande jämförelse för en knäprotes- eller gråstarrsoperation innebär 40 respektive 63 procent mindre skattepengar för privat vård. Det är några av fynden i Vårdföretagarnas färska rapport, som är beställd av analysföretaget Sirona.

– Den visar vilka kostnadsfördelar som finns hos privata vårdföretag, där man ständigt arbetar för att förbättra processer och göra dem mer effektiva, säger Ida Ingerö, Vårdföretagarnas näringspolitiska chef.

”Det bästa sättet att få ut mer vård för skattebetalarnas pengar är genom ökad samverkan med privata vårdgivare.”

Vårdföretagarna har tidigare beställt liknande analyser för region Skåne och Västra Götaland. Tillsammans med analysen från Region Stockholm ges en talande bild av hur kostnadsskillnaderna ser ut runtom i landet, menar Ida Ingerö.

– Nu ser vi samma sak i Stockholm. Det handlar om att använda skattemedel på ett ansvarsfullt sätt, särskilt med tanke på den demografiska utmaning vi står inför, som en åldrande befolkning och ett ökat vårdbehov, säger hon.

Lämpliga jämförelser

Att analysen fokuserade på ingrepp för höft- och knäproteser, grå starrs- och framfallsoperationer beror på att dessa är enklare att jämföra mellan offentlig och privat vård.

– Det handlar inte om att jämföra äpplen och päron. Vi har tittat på samma typ av vård runt dessa ingrepp för att skapa så lämpliga jämförelser som möjligt. Sannolikt gäller det här även för många områden inom sjukvården, säger Ida Ingerö.

Rapporten kan fungera som en uppmaning till landets regionpolitiker att vända på varje skattekrona, fortsätter hon.

– Det bästa sättet att få ut mer vård för skattebetalarnas pengar är genom ökad samverkan med privata vårdgivare.

Överens om att Sverige behöver bättre sjukvård

I samband med rapportsläppet på fredagen hölls ett seminarium där flera regionpolitiker fick komma till tals. Alla var överens om att Sverige behöver en bättre sjukvård, i form av minskade vårdköer och ökad tillgänglighet. Men det råder delade meningar om hur mixen mellan privat och offentlig vård bör fördelas.

– När det kommer till knä- och höftledsoperationer så ser vi att det fungerar väldigt bra även utanför sjukhusen (offentlig vård reds. anm.). Jag vet att det finns en diskussion om det arbetet vi gör med översynen och de vårdval som vi har sett över. Men vi har varit väldigt tydliga med att det som fungerar alldeles utmärkt, det ska vi inte röra. Det säger hälso- och sjukvårdsregionråd Talla Alkurdi (S), som har varit drivande i omställningen av vårdvalet i Region Stockholm, som TN tidigare har rapporterat om.

Det är tacksamt att rapporten tydligt belyser vilka specifika ingrepp som inte bör göras. Det hjälper sjukvårdspolitiken att enklare identifiera vilka vårdval som inte är optimala och som behöver reformeras, menar Talla Alkurdi.

– Vi ser att det finns områden där samarbetet mellan det privata och det offentliga behöver förstärkas, antingen när det gäller utbildning eller när det gäller just geografisk spridning, säger hon.

Karin Fälldin, vikarierande regionråd (C), ger också tummen upp till rapporten då den belyser en viktig fråga i budgetarbetet: Hur får vi mer effektiva sjukhus?

– Det går inte att komma ifrån att sjukhusens uppdrag är mycket bredare och större, vilket innebär mer overhead-kostnader. Men självklart måste operationer utföras på ett kostnadseffektivt sätt. Det är en jätteviktig aspekt av det ni lyfter fram här idag, säger hon.

”Vi har en otrolig tillgänglighetsproblematik samtidigt som det finns kapacitet hos privata vårdgivare att korta köerna på ett kostnadseffektivt sätt.”

Axel Conradi, oppositionsregionråd (M), kontrar med att styret i Region Stockholm driver en politik som går stick i stäv med den kostnadseffektivitet som presenteras.

– Det absolut största problemet med den svenska sjukvården är ju att vi misslyckas att använda de resurserna vi har på ett så effektivt sätt som möjligt, vilket då leder till att människor står i kö, säger han.

Liksom Talla Alkurdi ser han ett större behov av samarbete. Men då måste ideologierna läggas åt sidan.

– Jag ser möjligheter att kroka arm för att rensa upp ineffektiviteten. Men då kan man inte lägga på ett ideologiskt raster över styrningen av sjukvårdspolitiken. Istället måste vi se till att så många patienter som möjligt får vård för de skattepengarna, säger han.

Enligt Ida Ingerö på Vårdföretagarna är rapporten också ett viktigt medskick till den nationella politiken, där sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) spelar en central roll.

– Vi har en otrolig tillgänglighetsproblematik samtidigt som det finns kapacitet hos privata vårdgivare att korta köerna på ett kostnadseffektivt sätt. Så använd oss för att korta köerna så att fler får till exempel höftledsoperationer i tid.