ELKRISEN

Vattenfall pausar stor vindkraftpark

Vindsnurror till havs. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Den statliga energikoncernen Vattenfall pausar utvecklingen av det havsbaserade vindkraftprojektet Svenska Kriegers Flak.

– Det är helt enkelt inte lönsamt att bygga, säger Helene Biström på Vattenfall.

Den allra viktigaste förklaringen är att den nuvarande regeringen beslutat att inte bekosta elledningarna ute till havs, "en av grundförutsättningarna för att investera i projektet är en rimlig anslutningspunkt till ett utbyggt stamnät till havs", skriver Vattenfall.

Om förutsättningarna ändras, det vill säga om staten skjuter till pengar för att ansluta den havsbaserade vindkraften, är Vattenfall redo att ändra sig.

Kärnkraft påverkar inte

En annan viktig aspekt när Vattenfall och andra elproducenter tar sina investeringsbeslut är att den ökade efterfrågan, som alla pratar om ska komma, verkligen blir av.

– Det är viktigt för det här projektet och all utbyggnad i Sverige att vi kan gå i takt med industrin. Alltså att vi har ett ökat utbud i takt med industrin, säger Helene Biström, Vattenfalls chef för området vindkraft.

Men på den punkten tycker hon att inget har förändrats. Att regeringen är på väg att ge jättesubventioner till byggandet av ny kärnkraft, spelar heller ingen roll för beslutet att pausa Kriegers flak.

Har andra projekt

Vattenfall har flera andra större vindkraftsprojekt till havs. De ligger senare i utvecklingen och fortsätter än så länge som planerat.

– Där fortsätter vi utvecklingen men naturligtvis med en viss försiktighet. Vi vill ju inte spendera stora pengar innan vi vet att vi kommer att kunna gå vidare med en investering, säger Helene Biström.

Den svenska delen av Kriegers flak, Tyskland och Danmark har redan vindkraftsproduktion i gång på sina delar, ligger cirka tre mil söder om Trelleborg och är enligt Vattenfall "Sveriges mest mogna havsbaserade vindkraftsprojekt".

Vindkraftsparken fick regeringstillstånd 2022 och skulle kunna producera cirka 2,7 TWh el på ett år.

Olle Lindström/TT