RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Inflationen väntas falla – ny mätning

Inflationen har efter chocksiffrorna 2022-2023 fallit tillbaka under Riksbankens inflationsmål, vilket öppnar för sänkta räntor. Bild: Anders Wiklund/TT

Inflationsförväntningarna faller, visar en färsk mätning gjord av Kantar Prospera.

På ett års sikt väntas en inflation enligt måttet KPIF på 1,7 procent enligt mätningen. Det kan jämföras med Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.

I motsvarande Kantar Prospera-mätning från juni låg förväntningarna på 2,4 procent. Och på två års sikt väntas en inflation på 1,8 procent, mot tidigare 2,0 procent.

På fem års sikt ligger inflationsförväntningarna på 2,0 procent, vilket är oförändrat jämfört med junimätningen.

Inflationsförväntningarna är vid sidan av inflationen och andra ekonomiska indikatorer en viktig faktor när Riksbanken fattar beslut om styrräntan.

KPIF-inflationen, som enligt Riksbankens inflationsmål ska ligga på 2,0 procent, är ett underliggande inflationsmått där effekterna av boräntor har räknats bort.

Onsdagens mätning är av den större typen som Prospera gör, där penningmarknaden, inköpschefer och företrädare för arbetsmarknadens parter ingår i underlaget.

Mätningen – som görs på uppdrag av Riksbanken – visar att förväntningarna på Riksbankens styrränta, som sänktes till 3,50 procent i augusti, ligger på 2,50 procent om ett år och 2,30 procent på två års sikt.

Kronan antas under perioden stärkas mot både dollarn och euron till 9,84 respektive 10,77 kronor på två års sikt.

Joakim Goksör/TT