DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Nu tas avtrappningen i jobbskatteavdraget bort

Sänkt skatt föreslår regeringen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Regeringen och Sverigedemokraterna kommer att ta bort avtrappningen i jobbskatteavdraget, skriver Tidöpartiernas ekonomiskpolitiska talespersoner på Di debatt.

Förslaget läggs som en del av budgeten för 2025.

Förslaget gynnar dem med årsinkomster på 778 000 och upp till drygt två miljoner kronor, och innebär att marginalskatten sänks från 55 till 52 procent.

Satsningen kostar statskassan 4,7 miljarder och är enligt regeringens förhoppningar självfinansierad eftersom det bygger på att människor ska jobba mer.

Även äldre som jobbar får sänkt skatt eftersom avtrappningen i det förhöjda grundavdraget tas bort.

– Höga marginalskatter hämmar Sveriges tillväxt och konkurrenskraft. Det är därför på tiden att regeringen slopar avtrappningen av jobbskatteavdraget eftersom det uppmuntrar till fler arbetade timmar och stärker vårt välstånd. Den här förändringen är en viktig pusselbit för att kunna kalla denna budget för en tillväxtbudget, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

– Reformen kostar ingenting eftersom den kommer att öka antalet arbetade timmar och bidra till ökade skatteintäkter. Det är en reform som är självfinansierad och därmed inte tar utrymme från andra möjliga reformer. Ökade arbetstimmar leder till mer välfärd att fördela, och att kommuner och regioner får ökade skatteintäkter, fortsätter han.

Olle Lindström/TT