DEN SVENSKA EKONOMIN

Toppekonomernas budgetkrav: ”Väldigt mycket att ta igen”

Maria Mikkonen är chefsekonom på branschorganisationen Svensk Handel. Bild: Foto: PMAGI Foto&Film/Michael Steinberg

Landets ledande ekonomer förväntar sig mer av regeringens budget än det som har presenterats hittills. Di har intervjuat bland andra Svensk Handels chefsekonom Maria Mikkonen. ”Där hoppas vi på en förändring”, säger hon till tidningen.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har aviserat ett reformutrymme på totalt 60 miljarder kronor och de senaste veckorna har regeringen presenterat flera budgetnyheter. Det har bland annat utlovats sänkta skatter på inkomster och satsningar på infrastruktur.

Men på torsdag, när regeringens höstbudget presenteras i sin helhet, vill flera ledande ekonomer se mer på reformsidan. Di har pratat med Danske Banks chefsekonom Michael Grahn, Unionens chefsekonom Tobias Brännemo och Svensk Handels chefsekonom Maria Mikkonen. De efterlyser bland annat skattelättnader för hushållen, utbildningsinsatser för arbetslösa och en sänkning av arbetsgivaravgifterna.

Maria Mikkonen ser positivt på att regeringen har aviserat satsningar på forskning, men vill se att en större andel av anslagen gr till handeln.

”Där hoppas vi på en förändring med tanke på att man ändå gör en stor satsning nu”, säger hon till Di.

Di: Ekonomerna kräver mer av Svantesson