JÄMSTÄLLDHET I ARBETSLIVET

Andel kvinnor i börsbolagens styrelser och ledningsgrupper. Bild: Anders Humlebo/TT

Fler kvinnor i styrelserna – ”En milstolpe”

Ekonomi (TT)

Utvecklingen mot jämställda styrelser har gått långsamt framåt. Men nu har man nått ett viktigt märke, visar stiftelsen Allbrights undersökning.

– Nu når vi en historisk milstolpe, säger vd Amanda Lundeteg.

Men när det gäller kvinnor som vd eller ordförande verkar tiden stå still.

Andelen kvinnor i storbolagens styrelser tar sig upp till 40 procent-strecket, visar Allbrights senaste rapport. Det är den gräns där representationen mellan könen anses vara jämställd.

– Det är något som vi strävat efter och det är det debatten handlat väldigt mycket om när man pratar om representation i näringslivet. Det gör att vi visar för resten av världen att jämställda styrelser är möjligt utan kvotering, säger Amanda Lundeteg.

Även när det handlar om representationen i ledningsgrupperna ökar andelen kvinnor, upp till 30 procent.

– Det är två procentenheter upp från tidigare år. Det låter inte så mycket men det är en betydande skillnad.

Fortfarande i kulisserna

De senaste åren har framstegen varit minst sagt "ljumma" menar Amanda Lundeteg och frågorna kring jämlikhet har hamnat lite i dvala. Hon tror att EU-direktivet om kvotering i styrelser skapat en viss press på företagen.

– Nu märker vi att frågorna är på uppsving igen, bland annat i vår dialog med bolagen.

Men även om andelen kvinnor ökar i till exempel ledningsgrupperna, har kvinnor fortfarande svårt att knipa åt sig de allra högsta positionerna. Här har ingen förändring skett och andelen kvinnor ligger kvar på 17 procent för fjärde året i rad.

– Bolagen ökar på med kvinnor i kulisserna, i ledning och styrelse. Men när det gäller de yttersta maktpositionerna som vd- och ordförandepost är andelen kvinnor hissnade låg, säger Amanda Lundeteg.

"Måste hålla ut"

Enligt henne kommer utvecklingen troligtvis att pendla lite fram och tillbaka. Den stora utmaningen framåt blir att få bolagen att "hålla i och hålla ut".

Företag som gör mindre bra ifrån sig behöver snegla mot de som lyckats bättre – och kanske även blicka utåt mot andra länder.

– Svenska bolag kan bli mer framåtlutade och det kommer att krävas för att ta nästa steg, säger Lundeteg.

Det är ett glädjande besked för jämställdheten och ett bevis på att utbildning och kompetens har bättre effekt än kvoteringslagstiftning enligt Svenskt Näringslivs jämställdhetsexpert, Isabelle Galte Schermer

– Vi har sett den här trenden under en längre period. Det har inte varit en tvekan om att kvinnor skulle nå 40 procent av styrelseposterna, utan när. Det har varit en tidsfråga och det är glädjande att se de största bolagen banar väg och nu når gränsen för jämställda styrelser, säger hon till TN.

Gott styrelsearbete har inte med kön att göra utan med kunskap och erfarenhet, betonar Carina Lindfelt, avdelningschef för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv.

– Att jobba med grundförutsättningar, så som utbildning och kompetensutveckling, är viktigt för att få effekt på högre positioner. Det ser ut att ha varit ett vinnande koncept här, ihop med svensk kod för bolagsstyrning och dedikerat arbete från valberedningar, säger hon.

Malin Johanson/TT

Fakta

Andelen kvinnor på chefspositioner hos privata bolag:

1. Stockholm: 38 procent

2. Gotland: 34 procent

3. Uppsala: 33 procent

4. Västra Götaland: 32 procent

5. Skåne: 32 procent

17. Örebro: 27 procent

18: Värmland: 27 procent

19. Kalmar: 27 procent

20. Västerbotten: 27 procent

21: Jönköping: 25 procent

Källa: Stiftelsen Allbright