DEN SVENSKA EKONOMIN

Jacke: ”Budgeten innehåller nödvändiga satsningar”

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv Bild: Christine Olsson/TT

Budgetpropositionen för 2025 är betydligt mer expansiv än regeringens tidigare budgetar och innehåller flera bra reformer. ”Det är helt avgörande att regeringen nu arbetar vidare i denna riktning”, säger Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv.

Budgetpropositionen för 2025 som presenteras i dag har en helt annan profil än den som lades fram förra hösten. Den här budgeten är betydligt mer expansiv och innehåller nya reformer för cirka 60 miljarder kronor jämfört med 39 miljarder 2024. Av de 60 miljarderna går nästan 27 miljarder kronor till sänkt skatt.

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv. Bild: Christine Olsson/TT

Regeringen vill med skattesänkningarna stötta hushållen som drabbats av pris- och ränteökningar under inflationen. Men den vill också stimulera ekonomin, eftersom Sverige befinner sig i en lågkonjunktur.

– Budgeten innehåller nödvändiga satsningar för att få fart på tillväxten, stärka Sveriges konkurrenskraft och få fler i arbete. Det är helt avgörande att regeringen nu arbetar vidare i denna riktning, säger Jan-Olof Jacke, vd.

”Många står utanför arbetsmarknaden.”

Regeringen måste fortsätta stimulera fram fler investeringar:

– Sverige befinner sig i en situation med svag tillväxt och produktivitet. Alldeles för många står utanför arbetsmarknaden och saknar egenförsörjning. Samtidigt hårdnar den globala konkurrensen om investeringar i inte minst den gröna omställningen och digitaliseringen, säger Jan-Olof Jacke.

– Om Sverige ska ha en chans i det globala racet behöver politiken fortsätta skapa förutsättningar för investeringar och innovationer. Det är endast så vi kan klara vårt framtida välstånd.

”Man har fångat tillväxtfrågan och det är bra.”

Budgeten skapar förutsättningar för ökad tillväxt och ekonomisk stabilitet, enligt Industriarbetsgivarna.

– För ökad tillväxt behövs satsningar på infrastruktur, energi, snabbare tillståndsprocesser och kompetensförsörjning. Regeringen visar med budgeten att man har fångat tillväxtfrågan och det är bra, säger Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna, i en kommentar.

Industriarbetsgivarnas chefsekonom Kerstin Hallsten. Bild: Anders Wiklund/TT

Men mer behöver göras framöver, menar organisationen.

– Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att de utmaningar vi står inför vad gäller tillväxt, produktivitet och den gröna omställningen kräver betydligt större satsningar än vad som finns i budgeten. Omprioriteringar kommer bli nödvändigt. Men det krävs också en översyn av regler och hur offentliga verksamheter bedrivs, säger Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten, i en kommentar.

Erik Bengtzboe, chefekonom på Skattebetalarna, gläds över skattesänkningarna efter år av inflationsbekämpning.

”Sänkta skatter är välkommet, men samtidigt fortsätter det offentligas utgifter att öka. Det så kallade reformutrymmet, det utrymme som skatterna växer med till följd av tillväxten inför nästa år och som budgetpresentationen tenderar att kretsa kring, alltså hur mycket skattebetalarna i realiteten överdebiteras, ligger på 60 miljarder kronor”, skriver han i en analys.

Kritiken: Obegripligt att inte göra det billigare att anställa unga

Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, välkomnar att flygskatten avskaffas och att hushållens ekonomi stärks, men kritiserar att arbetsgivaravgifterna för unga fortsätter vara höga.

– Besöksnäringen är den näring som anställer störst andel unga och är dessutom Sveriges främsta integrationsmotor. Med en växande ungdomsarbetslöshet och stora integrationsproblem är det obegripligt att regeringen inte vill satsa mer på att marknadsföra Sverige som besöksmål och att göra det billigare att anställa unga, säger Anna Wallén, näringspolitisk chef, i ett pressmeddelande.

Anna Wallén, Visita Bild: Sören Andersson

Budgeten är bekymmersam för bostadsbyggandet, enligt Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

– Även om framtidsutsikterna är en smula ljusare nu jämfört med tidigare i år så vet vi av erfarenhet att byggbranschens startsträcka är lång vilket spiller över på installationsföretag. När vi är nere på så här låga nivåer av nyproduktion måste vi få i gång hjulen igen för att rädda jobb och tillväxt, inte bara i våra branscher utan detta påverkar samhället i stort, säger han i ett pressmeddelande.