Northvolt varslar 1 600 om uppsägning
1 600 personer får lämna batteritillverkaren Northvolt, uppger bolaget i ett pressmeddelande.
Vd Peter Carlsson framhåller att bolaget måste se till att vidta "rätt åtgärder vid rätt tidpunkt som svar på motvinden på fordonsmarknaden".
"Vi behöver nu fokusera all energi och investeringar på vår kärnverksamhet", skriver Carlsson i ett pressmeddelande.
Bolaget är enligt vd:n "på rätt väg" – men:
"De beslut vi tar i dag, hur tuffa de än är, är nödvändiga för Northvolts framtid."
Stoppade projekt
I Skellefteå kommer utvecklingen av projektet Northvolt Ett att stoppas. I Västerås kommer program och expansionsplaner på Northvolt Labs att bromsas och i Stockholm kommer verksamheten på huvudkontoret att reduceras.
Personalen på Northvolt kallades tidigare i dag till ett extrainkallat informationsmöte klockan 13. Vilken typ av information det skulle handla om var på förhand oklart.
För ett par veckor sedan meddelade Northvolt att man stänger ned en del av fabriken i Skellefteå, med cirka 300 anställda. Det har stormat en hel del kring bolaget den senaste tiden, man har stora problem med att få fart på produktionen, kunder som klagar och en finansiering på upphällningen. Personer som kommit till Skellefteå från andra länder för att arbeta har sagts upp första dagen – innan de ens hunnit börja.
"Utmanande och smärtsamt"
Trots dagens besked är Northvolt fortsatt fast beslutet att etablera en bas för batteriproduktion på hemmaplan, men menar att beslutet är nödvändigt för att anpassa sig till "rådande verklighet" och skapa grund för långsiktiga framgångar.
"Dagens beslut är både utmanande och smärtsamt. Jag och alla mina kollegor på Northvolt kommer att göra allt vi kan för att stötta de kollegor som så småningom kommer att lämna företaget", säger Peter Carlsson.
Regeringen har tidigare uppgett att det inte är aktuellt att gå in med pengar i bolaget. Statsminister Ulf Kristersson (M) upprepar på måndagen samma besked i samband med Industridagen i Göteborg.
Den frågan har besvarats sedan länge. Det är inte aktuellt att gå in med ägande i ett statligt bolag, säger Kristersson som svar på en fråga från SR Ekot.