RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Ekonomer: Så mycket sänker Riksbanken räntan – ”En viktig injektion”

Bild: Claudio Bresciani/TT

På onsdag kommer Riksbankens räntebesked. Enligt flera ekonomer finns det bara en väg att gå. ”Det behöver levereras en större sänkning”, säger Mattias Persson, chefekonom på Swedbank, till TN.

– Allt talar för att det blir en sänkning från Riksbanken med 25 räntepunkter. Det skulle vara överraskade om de inte sänker. Kommunikationen är tydlig från Riksbanken om att det kommer fler sänkningar och svensk ekonomi är fortsatt svag, säger Mattias Persson, chefekonom på Swedbank, till TN.

Är det motiverat med dubbelsänkning, varför i så fall?

– Ja, det skulle vara motiverat att sänka med 50 räntepunkter. Svensk ekonomi är svag och det går inte att se någon tydlig förbättring. Inflationen är under målet och alla risker pekar mot en försämrad arbetsmarknad och svagare svensk ekonomi, säger han.

Just nu är styrräntan på en restriktiv nivå och hushåll och företag kommer att vilja se flera räntesänkningar innan man börjar konsumera och investera, resonerar han.

– Det skulle tala för att det inte räcker med en tydlig kommunikation om att Riksbanken kanske kommer att sänka mer, utan att det behöver levereras en större sänkning för att återhämtningen inte ska skjutas ännu mer på framtiden och att lågkonjunkturen förvärras, säger han.

Mattias Persson ser klara risker med att gå för långsamt fram, inte minst när det gäller påverkan på arbetsmarknaden och konkurserna.

Hur ser du på konjunkturen och arbetslösheten i nuläget?

– Svensk ekonomi är svag och arbetsmarknaden förväntas försvagas under hösten. Dessutom är konsumtionen fortsatt svag. Risken är att hushållen skjuter på konsumtionen och sparar mer och att företagen skjuter på investeringar. Det är framför allt den inhemska ekonomin som är svag, säger han.

Att sänka med 0,5 procent skulle skicka en tydligare signal om att riskerna med inflationen är mindre och att den reala ekonomin och arbetsmarknaden behöver stödjas i större utsträckning.

– En större sänkning skulle ge en viktig injektion i svensk ekonomi och ökad framtidstro, säger han och fortsätter.

– Jag har svårt att se att en sänkning med 0,5 skulle skicka några krissignaler utan snarare visa att Riksbanken värderar riskerna för svensk ekonomi och arbetsmarknaden högre och att penningpolitiken idag är väldigt restriktiv. Sedan är det viktigt att Riksbanken fortsatt indikerar att man kommer att fortsätta att sänka räntan framöver ned mot två procent, säger Mattias Persson.

Även Jens Magnusson, chefekonom på SEB, menar att nästan allt talar för en sänkning på onsdag. Låg inflation, svag konjunktur och Riksbankens egen kommunikation.

– Inflations- och konjunkturläget kan motivera 50 punkter men Riksbankens kommunikation om gradvis anpassningar talar för 25 punkter. Det viktigaste är att sänkningarna fortsätter, säger han.

SEB ser en svag konjunktur som håller i sig året ut med ytterligare några tiondelar upp på arbetslösheten.

– Fortfarande finns dock förutsättningar för en tydlig vändning nästa år och en arbetslöshet som peakar och vänder ner under nästa år, säger han.