RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Riksbankstopp: Öppnar för att sänka mer

Riksbankshuset vid Brunkebergstorg. Arkivbild. Bild: Magnus Lejhall/TT

Den svaga inflationsutvecklingen öppnar dörren för en snabbare sänkning av styrräntan. Det anser vice riksbankschef Per Jansson enligt protokollet.

Vid det senaste räntemötet valde Riksbanken att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter, men flaggade samtidigt för en dubbelt så stor sänkning i november eller december.

Det är också en linje som Per Jansson, traditionellt sett ansedd som en av de mer duvaktiga i direktionen, nu kan se enligt protokollet. Per Janssons uppfattning är att man "öppnar dörren mot att kunna sänka styrräntan lite mer och snabbare än vi tidigare trott". Han påpekar också att inflationsrisken har minskat påtagligt.

"Utvecklingen talar för att riskerna för att inflationen ska bli alltför hög har minskat ganska betydligt och ger oss större självförtroende att gå fram lite mer bestämt med våra penningpolitiska lättnader", säger han.

Riksbankschef Erik Thedéen konstaterar samtidigt att det finns möjlighet till en sänkning med 0,5 procentenheter vid något av de två återstående mötena.

"Även om vi på senare tid sett att våra prognoser i stort sett slagit in så ska vi vara ödmjuka; läget kan förändras snabbt", konstaterar dock Thedéen.