USA:S EKONOMI

Storstrejken i USA avblåst – för tillfället

Container- och biltransporter till och från hamnar längs USA:s östkust och sydkust har påverkats av strejken. Arkivbild. Bild: Seth Wenig/AP/TT

Facket som representerar 45 000 strejkande hamnarbetare i USA har nått en överenskommelse med sin motpart. Det innebär att strejken pausas fram till 15 januari.

Hamnarbetarna kommer att återgå till jobbet med omedelbar verkan medan deras fack – International Longshoremen's Association (ILA) – ska fortsätta förhandla med arbetsgivarens representanter.

En källa med insyn uppger för AP att budet om löneökningar sockrats från cirka 50 procent över sex år till 62 procent. Det är fortfarande en bit under ILA:s krav på 77 procent, som bland annat ska täcka upp för inflationen som på senare år har ätit upp medlemmarnas köpkraft. Facket vill även ha ett stopp för all form av automatisering.

Nästan 40 hamnar längs hela ostkusten och kusten vid Mexikanska golfen i söder – inklusive storhamnarna i New York, New Jersey, Savannah och Houston – har påverkats av strejken.

Ekonomer på JP Morgan Chase & Co har beräknat förlusterna som orsakades av strejken till upp till 4,5 miljarder dollar (motsvarande 46 miljarder kronor) per dygn.