ELKRISEN

Efter kritiken: Svenska kraftnät försvarar nya elmodellen

Mårten Bergman, enhetschef för Transmission och elmarknad på Svenska kraftnät. Bild: Pressbild/Svenska kraftnät

Bättre kapacitet, effektivare handel och förbättrad förmåga att justera priser efter väderförhållanden. Så bemöter Svenska kraftnät kritiken om den flödesbaserade kapacitetsberäkningen.

Efter TN:s artikel om införandet av flödesbaserade kapacitetsberäkningen och potentiella påverkan på elpriserna i Sverige, bemöter Mårten Bergman, enhetschef för Transmission och elmarknad på Svenska kraftnät, kritiken.

Varför har ni valt att implementera den flödesbaserade kapacitetsberäkningen (FB) när det finns alternativ som koordinerad nätverkskapacitet (CNTC), inom ramen för EU:s regelverk?

– Vi har valt att implementera FB eftersom vi ser att det ger bättre förutsättningar än CNTC för en välfungerande elmarknad med god konkurrens med bibehållen driftsäkerhet. I jämförelse med CNTC ger FB ökad kapacitet och effektivare handel och kan bättre hantera de variabla system som följer av den gröna omställningen. Vidare är FB också den metod som förordas i EU-lagstiftningen och ska implementeras i maskade nät såsom det nordiska.

Hur har ni tagit hänsyn till de negativa effekter den nya modellen kan ha på intradagsmarknaden och elprissättningen inte minst i södra Sverige, när vindkraften inte kan leverera på grund av väderförhållanden?

– Vi har gjort justeringar i intradagmodellen så att mer kapacitet blir tillgänglig. På sikt kommer FB implementeras i intradagauktionerna vilket kommer att möjliggöra ytterligare handelsmöjligheter.

Vad är er kommentar till kritiken att både svenska producenter och konsumenter i många år varit negativt inställda till modellen och att detta inte har beaktats i en ordentlig konsekvensanalys?

– Vi har under en lång period haft en aktörsdialog både på nordisk och svensk nivå där vi diskuterat hur ett införande av FB kommer att påverka elmarknaden. I dessa dialoger har marknadsaktörer, elbörser och tillsynsmyndigheter deltagit och vi har försökt balansera de olika intressena och positionerna. I tillägg till det har vi för att ge exempel på hur FB skulle kunna påverka elmarknaden utfört parallella körningar med FB i mer än två år.

Kan ni förtydliga varför viss data om hur överföringskapaciteten beräknas inte publiceras, särskilt med tanke på att exempelvis Finland offentliggör liknande information? Hur påverkar detta transparensen på elmarknaden?

– Det har att göra med den svenska säkerhetsskyddslagstiftningens bestämmelser och att vi enligt lag inte kan peka ut exakt geografisk lokalisering av de nätsektioner som är de mest belastade.