FRIHANDELNS FRAMTID

Höjda tullar hårt slag mot EU, Sverige – och USA

Höjda tullar riskerar att drabba alla parter, enligt nya beräkningar. Bilden är AI-genererad. Bild: AI/Midjourney

Donald Trump går till val på att höja tullarna kraftigt mot omvärlden. En politik som kan leda till bnp-fall, handelskrig och en inbromsning av den gröna omställningen, enligt nya beräkningar. ”Sveriges handel med USA skulle påverkas betänkligt och falla med runt 15 till 16 procent”, säger Nils Norell på Kommerskollegium, till TN.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har inte gjort någon hemlighet av sina planer om högre tullar vid en valseger i presidentvalet den femte november. Tullhöjningarna mot Kina med upp till 60 procent är att vänta om Trump flyttar tillbaka in i Vita huset.

– Hela frågan om tullar är så enkel. Nummer ett, det är bra ekonomiskt för oss, och det tar våra företag tillbaka, för om du tar ut tullar mot Kina kommer de att bygga (…) sina bilfabriker här och de kommer att anställa vårt folk. Vi vill inte få bilar från Kina. Vi vill att bilar tillverkade av Kina ska komma in i USA med hjälp av våra arbetare, sa ex-presidenten i våras, enligt CNBC.

Men inte enbart Kina kan ställa in sig på en hårdare tullpolitik om Trump tillträder som president. Även andra delar av världen kan få tullar på 10 till 20 procent, inklusive EU.

– Vi älskar Skottland och Tyskland. Vi älskar alla dessa platser. Men när man väl har kommit över det behandlar de oss våldsamt, sa ex-presidenten till Bloomberg Businessweek under ett samtal om handelspolitik.

Nils Norell, Kommerskollegium Bild: Kommerskollegium

Nu varnar Kommerskollegium för konsekvenserna av tullhöjningarna.

– Trump har varit väldigt explicit med vad han vill göra. Dessutom vet vi ju att han agerade på ett liknande sätt förra gången han var president, men kanske inte lika kraftfullt, säger Nils Norell, utredare vid Kommerskollegium, till TN.

USA drabbas hårdast

Genom ett omfattande simuleringsverktyg framtaget av OECD har Kommerskollegium kunnat beräkna potentiella konsekvenser om de föreslagna tullhöjningarna blir verklighet. Nils Norell på Kommerskollegium betonar att världsekonomin är mer komplex än vad som går att fånga i en modell, men att det ändå går att generera flera intressanta resultat.

– Sveriges handel med USA skulle påverkas betänkligt och falla med runt 16 procent. Vissa viktiga sektorer, som den tunga industrin, bilindustrin och läkemedelsindustrin, skulle påverkas. De är exponerade mot den amerikanska marknaden och det skulle potentiellt kunna påverka deras möjligheter att exportera dit, säger Nils Norell.

Men allra hårdast drabbat vid en aggressivare tullpolitik blir USA, visar beräkningarna. Landets bnp väntas minska med 0,05 procent, att jämföra med Sveriges 0,02 och EU på 0,03 procent. Högre priser, minskad tillväxt och fallande export och import kan bli konsekvenserna för den amerikanska ekonomin.

– När man lyssnar på Trumps retorik så handlar det om att han vill skydda inhemsk industri med tullar. Men det här visar att det inte är så enkelt. Man behöver insatsvaror från utlandet.

”Kan påverka spridningen av grön teknik.”

Studien från Kommerskollegium fokuserar inte på hur EU skulle agera om tullarna blir verklighet, men att ett svar kommer räknar Nils Norell med.

– Vi funderade på om vi skulle simulera ett scenario där EU och Kina kommer med motåtgärder, vilket är troligt att det kommer att ske, men det finns inga explicita uttalanden att gå på. Så det skulle i så fall innebära att man skulle gissa vilket svaret skulle bli, säger han.

Tullhöjningar riskerar även att slå mot den gröna omställningen, enligt Kommerskollegiums studie.

– Framför allt för USA:s del. De är exponerade mot den kinesiska ekonomin och därifrån kommer väldigt mycket av insatsvaror som man behöver för att framställa grön teknik. I så fall blir det väldigt mycket dyrare för USA att importera från omvärlden och framförallt från Kina, så är det rimligt att det kan påverka spridningen av grön teknik, säger Nils Norell.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Han oroas också för att Trumps tullar kan bli ett ytterligare slag mot den öppna och regelbaserade handeln. Sedan 2019 har USA blockerat tillsättningen av nya medlemmar i Världshandelsorganisationen WTO:s överprövningsorgan, vilket har hindrat organets möjligheter att döma. Detta innebär att det skulle bli svårt att få Trumps handelspolitik prövad i en tvist inom WTO.

– Om sannolikheten att drabbas av påföljder till följd av regelbrott anses vara låg, finns en risk att länder i större utsträckning börjar agera efter eget tycke och bortser från de överenskomna reglerna.

Trumps tullpolitik är välkänd. Samtidigt har Biden och Harris inte heller profilerat sig som frihandelsvänner direkt?

– Harris har inte varit lika explicit som Trump och har inte heller sagt så mycket alls om sin handelspolitik. Biden har höjt tullar mot Kina som träder i kraft i år samt under 2025 och 2026. Det är knappast troligt att Harris skulle välja att riva upp ett sådant beslut. När det gäller tullpolitik mot EU kan man bara gå på vad hon har sagt mer allmänt, som att hon vill se ett starkt Nato och att hon har ett starkt stöd för Ukraina. Det är indikationer på att hon kanske inte höjer tullarna mot EU och sina allierade.

Ministern: ”Viktigt att vi i EU håller ihop”

Utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) betonar att mycket ännu är oklart kring eventuella amerikanska tullhöjningar.

– Jag har ju också sett de uttalanden som gjorts från framför allt Trumps presidentkampanj om omfattande tullhöjningar. Vi vet ju ännu inte vem som blir vald till president och än mindre hur amerikansk handelspolitik kommer att se ut. Men det är klart att eventuella tullar och framför allt omfattande tullar är en otroligt viktig fråga för EU och för Sverige och för mig. Vi vill ju se färre tullar och färre handelshinder på olika sätt.

– Här är det viktigt att vi i EU håller ihop och att det här sker i dialog med EU-kommissionen. Vi vill inte se tullar men det är svårt för oss att veta exakt vad för handelspolitik USA kommer att driva om Trump blir president, säger Benjamin Dousa till TN.

Har du fått några signaler om vilka varor som skulle kunna bli föremål för tullar och vilken omfattning det kan komma att handla om?

– Vi har som sagt bara sett de uttalanden som har gjorts från presidentkampanjen så det är vad vi har för information i just det här fallet. USA ska först välja vem de vill ha som president, man ska välja en kongress dessutom så det är svårt att säga exakt vad det kommer att landa i. Och det avgörs såklart delvis av hur kongressen ser ut och vem som blir president.

– Men från svensk och europeisk sida så vill vi ha en så öppen och fri handel med USA som möjligt. USA är inte bara ett viktigt exportland för Sverige utan också ett viktigt innovationsland där många svenska företag har innovationshubbar eller bedriver forskning i USA, så det är viktigt att vi har en så tight och nära dialog och har så bra relationer till USA som möjligt.

Men om USA inför tullar, vad kan bli följden? Kommer EU att svara med tullar mot USA?

– Det kan man inte spekulera i just nu. Det beror ju helt på hur de tullarna ser ut och i vilken omfattning de implementeras så det får vi återkomma till om det förhoppningsvis INTE blir aktuellt.