DEN SVENSKA KONJUNKTUREN
Varningen: Därför består lågkonjunkturen in i 2026
Låg produktivitetstillväxt, arbetslöshet och ett Tyskland som krisar. Den rådande lågkonjunkturen har kraftigt minskat den inhemska varukonsumtionen, enligt Eric Spector på Teknikföretagen. ”Inte ens under finanskrisen föll konsumtionen så kraftigt”, säger han och varnar för en kris som håller i sig.
I Industriarbetsgivarnas och Teknikföretagens gemensamma konjunkturrapport ” Bottenkänning”? konstateras att de senaste årens räntepolitik har bitit sig fast och att inflationen nu ligger under två procent.
Eric Spector, chefsekonom på Teknikföretagen, påpekar att huvudorsaken till den rådande lågkonjunkturen är att inflationen har tyngt hushållens plånböcker. Det har i sin tur kraftigt minskat den inhemska varukonsumtionen.
– Inte ens under finanskrisen föll konsumtionen så kraftigt, sa han i samband med ett seminarium när rapporten släpptes.
Positivt är att räntesänkningarna ser ut att fortsätta.
– Vår bedömning är att Riksbanken kommer att fortsätt att sänka räntan med ytterligare 0,75 procentenheter innan årsskiftet och att styrräntan vid halvårsskiftet kommer att vara 1,75 procent.
Ingen omedelbar ljusning
Trots det visar rapporten inte på någon omedelbar ljusning för företagen. Den främsta anledningen är att hela Europa, och då främst Tyskland som är ett viktigt exportland, fortsätter att gå trögt. Här är tillväxtutsikterna till och med svagare än i Sverige.
– Den tyska industriproduktionen har legat still. Man har strukturella problem där de höga energipriserna sticker ut, men även den dåligt utbyggda infrastrukturen i Tyskland spelar roll, säger Eric Spector.
Det betyder att företagens exportorderingång ser fortsatt låg ut, förutom för elteknik och försvarsmaterial, som har ett uppsving. Maskinindustri och fordonsindustri fortsätter att utvecklas svagt.
– Konfidensindikatorn som mäter stämningen i industrin har fallit tillbaka, säger Eric Spector.
Försiktig återhämtning nästa år
Den samlade effekten av räntesänkningarna betyder dock att konjunkturen långsamt förbättras från och med nästa år, tror rapportförfattarna.
– Vi har haft en svag BNP-utveckling under lång tid men nästa år tror vi att räntesänkningarna kommer att bidra till en försiktig konjunkturåterhämtning, säger Eric Spector.
Det räcker dock inte för att få bukt med den rådande lågkonjunkturen.
– Vår bedömning är visserligen att BNP kommer att växa med 1,6 procent nästa år, men det kommer inte att räcka för att få bukt med lågkonjunkturen. Den kommer att bestå även nästa år och in i 2026, säger Eric Spector.
Låg produktivitet
Många delar av basindustrin tog stryk under 2023 och produktionen sjönk kraftigt. Även här finns ingen stark rekyl i sikte.
– I år och nästa år väntas produktionen inom basindustrin plana ut och växa svagt, säger Industriarbetsgivarnas chefsekonom Kerstin Hallsten.
Hon lyfter fram företagens långsamma produktivitetstillväxt.
– En orsak är att det är dyrt att göra sig av med folk och anpassa sig. Sedan är det dyrt att börja anställa igen när det vänder. Att ha en växande produktivitet är viktigt eftersom det är grunden till vårt välstånd.
Här spelar lönekraven en roll. Facken inom industrn har gjort klart att de inför 2025 års avtalsrörelse vill ha löneökningar på 4,2 procent.
– Det finns inte stöd för de lönepåslagen med tanke på den låga produktivitetsutvecklingen, säger Kerstin Hallsten.
Arbetsmarknaden släpar efter
Arbetslösheten i Sverige är idag 8,5 procent. Att konjunkturen förbättras något nästa år kommer dock inte att få omedelbara resultat arbetsmarknadsstatistiken, enligt prognosen.
– Arbetslösheten kommer att öka något till i slutet av året eftersom arbetsmarknaden släpar efter och återhämtar sig långsammare. Här tror vi att vi kan se en förbättring först under slutet av nästa år, säger Eric Spector.
Det finns en rad osäkerhetsfaktorer i konjunkturprognosen eftersom de stora svängningarna i global inflation och räntor gör läget svårbedömt.
– Det betyder att återhämtningen i ekonomin kan gå både långsammare och snabbare än i prognosen, konstaterar Kerstin Hallsten.
Trump kan påverka på sikt
Vad den nya politiska administrationen i USA kan innebära för den globala och svenska ekonomi är svårt att förutse, menar de båda branschorganisationerna.
”Utgångspunkten i den här prognosen är att genomslag på ekonomin under 2024 och 2025 är begränsat. På lite längre sikt kan valet dock få stor betydelse för de globala handels-politiska förutsättningarna”, konstateras i rapporten.