DEBATTEN OM UPPHANDLINGARNA
Staden pekar ut hel bransch som kriminell – ”Häpnadsväckande”
128 gånger nämns ordet ”egen regi” i Stockholms stads nya budgetförslag. Samtidigt pekar staden ut bland annat städföretag som potentiellt kriminella. ”De drar alla över en kam", säger Hannes Sjöberg på Almega serviceföretagen till TN.
Styret i Stockholm Stads förslag till budget har en tydlig inriktning: att ta tillbaka stora delar av verksamheten i egen regi.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har i budgetförslaget för 2025 omnämnt ”egen regi” 128 gånger totalt. I jämförelse nämndes ”egen regi” 21 respektive 16 gånger i budgetarna för 2021 och 2020, som lades fram av koalitionen bestående av Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.
Styret i Stockholm Stad vill ta tillbaka stora delar av verksamheten i egen regi.
I budgetförslaget för 2025 omnämns "egen regi" 128 gånger, betydligt fler än tidigare år.
Områden som berörs är utbildning, vård och omsorg, lokalvård, parkskötsel och avfallshämtning.
Hannes Sjöberg, näringspolitisk expert på Almega serviceföretagen, kritiserar beslutet.
Stockholm stad anser att egen regi minskar risken för välfärdsbrott.
Bland de områdena där verksamheten i högre grad ska utföras av kommunen själv pekas utbildning, vård och omsorg, lokalvård, parkskötsel och avfallshämtning ut. Till exempel vill styret ta över skötseln av kommunens begravningsplatser i så hög utsträckning som möjligt, och börjar med Skogskyrkogården som ska drivas i egen regi 2025. Något som resulterar i att kommunen behöver köpa in egna maskiner för sex miljoner kronor.
Motiveringen till omläggningen skiljer sig åt mellan olika områden. När det gäller lokalvården skriver styret att ”det är en bransch där risk för välfärdsbrottslighet föreligger”, och att man därför behöver utföra den själv för att kunna säkra kvaliteten. Det får Hannes Sjöberg, näringspolitisk expert på Almega serviceföretagen, att reagera.
– Det är ett häpnadsväckande uttalande där de drar alla städföretag över en kam. Det är en bransch där det finns utmaningar, det är det ingen som nekar till. Men anledningen till att de upplever problem är att de själva är en dålig upphandlare som prispressar, och därigenom skrämmer bort seriösa aktörer med kollektivavtal, säger han.
Han lyfter att det bara är 30 procent av deras medlemmar som väljer att delta i kommunala upphandlingar, just eftersom det är svårt att konkurrera med oseriösa aktörer när allt handlar om priset. Dessutom sticker Stockholm ut som en av de kommuner som prispressar allra mest.
– Verktygen finns i LOU (Lagen om offentlig upphandling, reds anm.) för att kunna välja bort oseriösa aktörer och i stället upphandla på kvalitet, men man gör inte det. Det skapar stora problem som gör att våra medlemsföretag väljer bort kommunens upphandlingar. Stockholm stad måste inse att det kostar pengar att städa, snarare än att peka finger mot företagen, säger Hannes Sjöberg.
Kommer innebära oväntade kostnader
Styret motiverar också beslutet med att det går att uppnå stordriftsfördelar genom att ta över lokalvården i egen regi. Inte heller det köper Hannes Sjöberg.
– Vi har medlemmar med över 5 000 anställda, där finns redan stordriftsfördelar. Det här kommer snarare innebära att kommunen behöver ha arbetsgivaransvaret över lokalvården, vilket innefattar att hantera sjukskrivning och människor som slutar. Det är dessutom en bransch där svenskkunskaperna är relativt låga. De kommer inse att de måste anställa väldigt mycket nya resurser runt om, kostnader som de inte har räknat med, och det kommer att bli dyrt, säger han och fortsätter:
– Våra medlemmar är proffs på att hantera allt det här. De behandlar lokalvårdarna som en striker i ett fotbollslag, medan under kommunens paraply så hade de blivit behandlade som en vänsterback eller en avbytare. Och det kommer inte fungera särskilt bra, det är jag rätt övertygad om.
Han jämför med andra branscher som har problem med oseriösa företag, men som inte pekas ut på samma sätt.
– Det finns oseriösa aktörer i byggbranschen, ska kommunen då bygga skolorna själva eller ta över Slussenbygget? Det handlar om att hitta de seriösa aktörerna genom bra upphandlingar, i stället för att dra hela städbranschen över en kam, avslutar Hannes Sjöberg.
”Viktigt och vettigt att ha egen verksamhet”
Tidningen Näringslivet har sökt finansborgarrådet Karin Wanngård (S) för en intervju. I stället svarar Arvid Vikman Rindevall (S), ansvarig för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor, på kritiken i ett mejl:
– Vi ser att kriminella aktörer i allt större utsträckning utnyttjar välfärdssektorn för att tjäna pengar. Enligt flera myndigheter är lokalvård ett identifierat riskområde. Under mandatperioden har vi i den rödgröna majoriteten stärkt arbetet mot välfärdsbrottslighet och utredningen om en central enhet för lokalvård i egen regi är ett led i det arbetet. Skattemedel ska gå till stockholmarna, inte hamna i fickorna på kriminella.
– Vi kommer fortsätta upphandla en del även i framtiden och kommer precis som idag arbeta med kvalitetskrav och krav på kollektivavtalsliknande villkor vid dessa tillfällen. Men idag saknar vi alltför ofta alternativ till upphandling eftersom det vid varje enskilt tillfälle blir för liten volym. Därför är det viktigt och vettigt att ha också ha en egen verksamhet där vi kan garantera bra villkor och att inga skattepengar går till vinster eller välfärdsbrottslighet.
Budgeten debatteras och beslutas i kommunfullmäktige den 18 och 19 november.