Förslag: Matbutiker ska tvingas ta kontanter

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) tillsammans med utredare Dennis Dioukarev. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Matbutiker och apotek ska ha en skyldighet att ta emot kontanter, föreslår regeringens utredare.

Förslaget ska gälla tiderna mellan 06 och 22 och för medelstora till större livsmedelsbutiker. Alla mediciner på tillståndspliktiga apotek ska omfattas av en kontantplikt.

Det ska även gälla för avgifter som tas ut av exempelvis myndigheter – som bilbesiktning, avgifter för körkort och pass eller tandläkarbesök. I dagsläget tar i princip alla matbutiker och alla apotek kontanter.

– Om förslagen genomförs kommer vi framtidssäkra svenskarnas möjligheter att kunna införskaffa livsmedel och medicin med sedlar och mynt, säger utredaren Dennis Dioukarev, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och ledamot i finansutskottet

– Det kommer att bidra positivt till svensk beredskap och till en mer inkluderande ekonomi.

Utredningen har framförallt tittat på hur möjligheterna att kunna betala kontant för livsnödvändiga varor, som dagligvaror, drivmedel och läkemedel kan stärkas. Bakgrunden till utredningen är att betalningsmetoder digitaliserats så fort att alla i Sverige inte hängt med och att kontanter kan vara avgörande i kris- eller krigstid.

Utredningen föreslår dock inget kontantkrav på bensinmackar eftersom många stationer är obemannade och ligger avskilt.

– Vi har inte kunnat formulera en lagstiftning som vi tror skulle överleva över tid, säger Dennis Dioukarev.

Johanna Ekström/TT

Anna Hansson/TT

Fakta

Utredaren har sett över tillgången till kontanter och vilka möjligheter som finns att betala med sedlar. Utredningen tillsattes i ljuset av att samhället digitaliserats i snabb takt, samtidigt som det finns grupper som har svårt att betala digitalt, hantera koder eller se siffror på en skärm. Kontanter kan också vara viktigt i kris eller krig.

Utredningen har gett förslag på insatser som kan stödja möjligheterna att betala med kontanter och skapa förutsättningar för att man även framåt ska kunna fortsätta betala med kontanter för livsnödvändiga varor som mat och bensin.

Utredaren har också tittat på var, och för vilka tjänster och produkter, kontanter har en särskild betydelse om krisen eller kriget kommer.