Fejd om ekonomin i Europa – "galenskap"
EU (TT:s korrespondent)
Krisläget är tungt i Europa med krig i Ukraina och gnisslande relation till Donald Trumps USA.
Då är nästa fejd redan på gång – med vitt skilda åsikter om rätt väg till en starkare ekonomi.
Ilskan hörs när fackföreningsrörelsens europeiska takorganisation, Etuc, demonstrerar utanför EU-kommissionens huvudbyggnad i Bryssel.
– Det finns en ny galenskap i det här huset, fräser en av talarna i sin mikrofon.
– Det här är inga förenklingar – det är en nedmontering, fnyser en annan.
Klagomålen riktas mot de regelförenklingar som EU-kommissionen lanserade i förra veckan som en del i stärkandet av EU:s globala konkurrenskraft.
Oron är stor för att social välfärd, goda arbetsvillkor och miljö får stryka på foten när ekonomin ska bli mer effektiv.
– Vi anser att arbetarnas rättigheter och stöttande av miljön är en del av konkurrenskraften. Det är exakt det som gör skillnaden i Europa. Det är ett samhälle som står för sociala framsteg, säger Etucs biträdande generalsekreterare Isabelle Schömann till TT.
Bra medelväg?
Omfattande redovisningsplikt och alltför komplicerad byråkrati har länge kritiserats inom EU. Tydligast har det märkts inom jordbruket där arga bönder i brummande traktorer regelbundet rullat in i Bryssel för att protestera – inte minst under fjolåret.
Men också bland företagen suckas det tungt över regelmängden. I stället pekas USA ut som ett föredöme, med betydligt enklare villkor.
EU-kommissionen tycker sig dock ha hittat en bra medelväg där man både förenklar och håller fast vid kraven på samma gång. Ett exempel är klimattullen CBAM, där importörer av stål, cement, aluminium och konstgödsel måste betala extra om deras varor tillverkats i länder som inte har lika hårda klimatkrav som inom EU. När CBAM-reglerna nu ska ändras beräknas 90 procent av importörerna slippa betala – men de står å andra sidan för bara en procent av importen.
"Djungel av regler"
Bra för alla, tycker kommissionen. Och näringslivets Europaorganisation Business Europe är nöjd.
"Att göra bättre med färre och tydligare regler är vad Europas företag av alla storlekar ber om", skriver generalsekreterare Markus Beyrer i ett pressmeddelande.
Svenske EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) håller med.
– Vi har redan kört ut en djungel av regler över våra företag i Europa. Det är ingen tvekan om att vi ska ligga fast med att nå våra klimatmål, men vi måste ställa oss frågan om den här extrema inrapporteringen som vi kräver av våra företag verkligen bidrar till att uppnå det målet, säger han.
– Vi måste ge företagen lite andrum.
Heta strider
En het politisk strid är dock att vänta. En rad miljö- och människorättsorganisationer har protesterat och i EU-parlamentet är kritiken tung bland både de gröna och partierna till vänster.
Europafacket flaggar för fler demonstrationer.
– Det kommer att vara väldigt svårt. Då är det ännu viktigare att vi bevarar våra värderingar och slåss för det vi har och inte monterar ner det, säger Isabelle Schömann.
Tomas Tobé hoppas i sin tur på fler förenklingar.
– EU har reglerat extremt mycket det senaste decennierna och det har inte varit bra för jobb och välstånd i Europa. Det här är ett viktigt första steg, men det kommer inte att räcka, anser han.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
EU-kommissionen första så kallade "omnibus"-förslag om regelförenklingar presenterades den 26 februari och gäller bland annat de nya direktiven för hållbarhetsrapportering (CSR), företagsansvar (CSDD) samt EU:s klimattull (CBAM).
Genom att låta CSR-kraven endast gälla för företag med fler än 1 000 anställda hoppas kommissionen kunna undanta 80 procent av företagen från rapporteringskraven. För CBAM ska 90 procent av företagen slippa rapportering, då reglerna bara ska gälla för dem som importerar mer än 50 ton per år av vissa varor.
I förenklingarna ingår även att företag och länder får längre tid på sig innan direktiven börjar gälla fullt ut. Rapportering ska heller inte behöva ske lika ofta som planerat.
Källa: EU-kommissionen