DEN SVENSKA KONJUNKTUREN
KI: Bräcklig återhämtning och deppiga hushåll
Ekonomi (TT)
Svenska hushåll är betydligt deppigare än normalt och den ekonomiska återhämtningen i år blir "bräcklig", enligt Konjunkturinstitutet (KI). ”Hushållens spirande optimism har fått sig en törn”, säger KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.
Hög inflation och osäkerhet bromsar konsumtion och investeringar i den svenska lågkonjunkturen, enligt KI.
"Osäkerheten gör dessutom att det finns en risk att den svaga konjunkturutvecklingen fortsätter längre än vad som prognostiseras", skriver KI i ett pressmeddelande.
Lägre BNP-prognos än Riksbanken
För i år räknar KI:s ekonomer med att tillväxten stannar på 1,7 procent – vilket är en lägre nivå än vad Riksbanken och Finansdepartementet räknat med. För 2026 ligger KI:s tillväxtprognos dock något högre, på 2,9 procent.
– Vi befinner oss i en lågkonjunktur, men vår bedömning är ändå att det kommer att ske en återhämtning under andra halvåret. Vi har dock fått statistik som visar på en svag under återhämtning under första halvåret, säger Ylva Hedén Westerdahl på en pressträff.
Liksom Riksbanken och Finansdepartementet räknar KI med en KPIF-inflation kring 2,5 procent i år inför det att inflationen faller markant till i genomsnitt 1,7 procent 2026.
Riksbankens styrränta väntas enligt KI ligga kvar på 2,25 procent ända till 2028, då den höjs till 2,50 procent enligt prognosen.
– Den överraskande höga inflationen gör att Riksbanken inte kommer att sänka räntan mer. Arbetslösheten är tydligt förhöjd, säger Hedén Westerdahl.
Deppiga hushåll
KI:s barometerindikator för mars sjunker till 95,2 från 96,7 i februari. Hushållens konfidensindikator sjunker till 89,8 från 94,6. KI beskriver det som ett "betydligt svagare stämningsläge än normalt".
– Hushållens spirande optimism har fått sig en törn. Hushållens konfidensindikator har fallit ganska mycket och så här lågt har det aldrig varit så länge som vi gjort undersökningar, säger Hedén Westerdahl och drar liknelser med finanskrisen.
Handelsföretagens prisplaner stiger samtidigt.
"Handelsföretagens förväntningar på försäljningsprisernas utveckling under de kommande tre månaderna steg ytterligare i mars och ligger nu betydligt över det normala", skriver KI.
För bygg- och anläggningsverksamhet steg konfidensindikatorn i mars till 101,6, vilket är femte månaden i rad med en notering kring 100-strecket.
För tillverkningsindustrin – den svagaste sektorn i näringslivet – steg konfidensindikatorn marginellt till 96,4. För tjänstesektorn blev det dock en nedgång till 97,9, vilket KI beskriver som "ett något svagare stämningsläge än normalt".
Joakim Goksör/TT