FRIHANDELNS FRAMTID
Här slår Trumps tullar allra hårdast – svenska företag i chock: ”Obehagligt”
Nu är det kris på riktigt, menar Peter Bryntesson på FKG efter Trumps besked om chockhöjda tullar mot EU. ”Detta kommer att öka inflation, öka arbetslöshet och vi kommer se bolag som går i konkurs”, säger han. Johanna Olofsson på Teko Tryck hoppas att ”Trump vaknar upp” men har redan börjat leta efter nya marknader.
20 procents tullar på alla varor från EU och 25 procents tullar på alla utlandsbyggda bilar. Donald Trumps tullkrig kommer få stor effekt på världshandeln, och vissa branscher drabbas extra hårt.
– Jag tror att det här kommer påverka oss kraftigt, i paritet med halvledarkrisen vi hade 2021 och 2022, och troligtvis värre än det. Så det är kris på riktigt detta.
Det säger Peter Bryntesson på FKG, branschorganisation för de skandinaviska leverantörerna till fordonsindustrin.
Han menar att tullarna är ett hårt slag mot en fordonsbransch som redan är pressad.
– Vi hade det ganska tufft och kostnadsintensivt sen innan med den stora tekniska omställningen från förbränningsmotor till elektrifiering. Jag är orolig för att detta kommer att öka inflation, det kommer att öka arbetslöshet, vi kommer att se bolag som går i konkurs och vi kommer att tappa kompetens. Så det här är väl inte den bästa dagen i år, säger han.
”Det finns en risk att det här beslutet öppnar upp för kinesisk fordonsindustri att ta mer plats i Europa”
Peter Bryntesson menar att ett stort problem är att leverantörerna inom fordonsindustrin har pressade marginaler. Cirka 75 procent av alla leverantörer i Europa har marginaler på fem procent eller mindre. Han tror inte att de amerikanska konsumenterna är beredda att betala 25 procent mer för sina bilar, vilket innebär att tullarna slår direkt mot tillverkarna.
Bland de svenska aktörerna tror han att tullarna kommer att drabba Volvo Cars värst, framför allt innan de hinner ställa om sin produktion till fabriken i South Carolina. Men allra värst ser det som vanligt ut i Tyskland.
– Tysk fordonsindustri har redan idag problem på den kinesiska marknaden när volymen droppar. Och nu får man problem också på den amerikanska marknaden. Jag tror tyvärr att det finns en risk att det här beslutet öppnar upp för kinesisk fordonsindustri att ta mer plats i Europa, flera aktörer tittar redan idag på att etablera sig här, säger han och fortsätter:
– De får hjälp av detta och det vore väldigt olyckligt för de är redan så pass bra nu och långt fram i utvecklingen. Så det kan bli ett hot för oss i Europa.
”Jag önskar att Trump vaknar upp”
Men det är långt ifrån bara bilindustrin som påverkas av tullarna.
Johanna Olofsson är vd för Teko Tryck i Sölvesborg. Företaget gör tryck på disktrasor och säljer mellan fem och sex miljoner disktrasor varje år. Cirka 80 procent av dessa går på export, 20 procent till USA.
Hon tog emot Donald Trumps besked om 20 procentiga tullar mot alla varor från EU med oro.
– Det är väldigt tråkigt när man ser det utifrån en helhetsbild. Under många års tid har det gått i riktning mot mer global handel, och nu vänder han på myntet helt, säger hon.
Exakt hur Teko Tryck kommer påverkas är ovisst och beror på hur EU svarar, säger Johanna Olofsson. Men företaget letar alltid efter nya marknader och det arbetet kan komma att behöva intensifieras om tullarna på 20 procent står sig.
Men att ovissheten får en negativ påverkan står klart.
– Jag önskar på något sätt att Trump ska vakna upp. Det är ingen som vet hur framtiden blir. Och just den här ovissheten, det brukar vara det som är allra sämst för marknaden. Ovisshet är aldrig bra, säger Johanna Olofsson.
Är du orolig för framtiden och hur det här ska påverka er?
– Ja, det måste jag säga att jag är. Jag tycker att det känns lite obehagligt, man vet inte vad som ska hända, avslutar hon.
Amerikanska tullavgifter (TT)
Nedan är de tio största länder och regioner sett till amerikansk import mot vilka det införs ännu högre tullar med start 9 april:
Mot EU, som står för 18,5 procent av den amerikanska importen, blir det 20 procent.
Mot Kina, som står för 13,4 procent av den amerikanska importen, blir det 34 procent.
Mot Japan, som står för 4,5 procent av den amerikanska importen, blir det 24 procent.
Mot Vietnam, som står för 4,2 procent av den amerikanska importen, blir det 46 procent.
Mot Sydkorea, som står för 4 procent av den amerikanska importen, blir det 26 procent.
Mot Taiwan, som står för 3,6 procent av den amerikanska importen, blir det 32 procent.
Mot Indien, som står för 2,7 procent av den amerikanska importen, blir det 27 procent.
Mot Schweiz, som står för 1,9 procent av den amerikanska importen, blir det 32 procent.
Mot Thailand, som står för 1,9 procent av den amerikanska importen, blir det 37 procent.
Mot Malaysia, som står för 1,6 procent av den amerikanska importen, blir det 24 procent.
Så fungerar tullar (TT)
Tull är, något förenklat, en avgift på handel med en vara. Historiskt har tullar varit vanlig vid import eller export över landsgränser, för att skydda inhemsk industri och för att ta in pengar till statskassan. I modern tid har ekonomerna varit överens om att frihandel istället är det som skapar mest välstånd för alla, men fortfarande har enskilda varor belagts med tullavgifter, inte sällan av politiska skäl.
För USA:s president Donald Trumps är tullar ett vapen för att stärka landets inhemska produktion och skapa arbetstillfällen. Från kritikernas håll framhålls att resultatet blir sämre ekonomisk tillväxt, högre inflation och ett instabilare världsmarknadsläge.