TULLKRIGET
EU-ja till svarstullar mot Trump – ”Kan frysas när som helst”
EU (TT:s korrespondent)
EU:s medlemsländer säger ja till att svara på USA:s tullar – men öppnar för att stoppa handelskriget om USA går med på att förhandla. ”Det är ett proportionerligt och välavvägt svar som värnar våra intressen utan att eskalera situationen”, kommenterar utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.
Klartecknet kom i en omröstning på tjänstemannanivå i Bryssel och innebär att de första svarstullarna kan träda i kraft i tre omgångar: nästa vecka, mitten av maj och början av december. Tullar kan enligt EU-kommissionen börja samlas in från den 15 april.
Enligt läckta uppgifter handlar det om tullar på runt 1 600 olika varor – allt från tandtråd och motorcyklar till grönsaker och stål.
Tullarna ligger mestadels på 25 procent och är ett svar på de stål- och aluminiumtullar som USA aviserade i början av mars.
Alla medlemsländer utom ett uppges ha sagt ja. Bara Ungern ställde sig på nej-sidan.
Kan frysas
"EU anser att USA:s tullar är orättfärdiga och skadliga och orsakar ekonomisk skada till båda sidor, såväl som till den globala ekonomin", heter det i ett skriftligt uttalande från kommissionsordförande Ursula von der Leyen.
Samtidigt öppnar hon för en snabb vapenvila i handelskriget.
"De här svarsåtgärderna kan frysas när som helst om USA skulle gå med på en rättvis och balanserad framförhandlad lösning", skriver von der Leyen.
Dörren öppen
Sverige röstade ja till införandet.
– Det är ett proportionerligt och välavvägt svar som värnar våra intressen utan att eskalera situationen. Lejonparten av listan innehåller produkter som är lätta att byta ut för konsumenter och företag vilket är något som regeringen har drivit. Det här är ett svar från en enad union som vill ha mer handel med USA, men som tvingas införa motåtgärder. Vår dörr för förhandling står öppen, skriver utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) i en kommentar till redaktionen.
Inför omröstningen har samtliga EU-länder fått möjlighet att tycka till om vilka varor som ska beläggas med tullar.
– Det är mycket glädjande att kommissionen har varit lyhörd och strukit flera av de varor som Sverige ville få undantagna från motåtgärderna. Inte minst viktiga insatsvaror för vår industri som kaolin. En lermineral för svensk pappersindustri och läkemedelsindustri samt används i färg och kosmetik. Sverige har från början värnat svensk industri och svenska jobb och det kommer vi fortsätta göra.