DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Toppekonom: ”Verkar pågå en skattehöjarvåg”

Bild: Privat, Henrik Montgomery/TT

Magdalena Anderssons hot att försämra ISK-sparandet har skapat ilska bland svenskarna, menar sparekonomen Frida Bratt. ”Det verkar pågå en skattehöjarvåg. Tyvärr sker det på spararnas bekostnad”, säger hon. Hennes upprop med 40 000 namnunderskrifter har nu lämnats över till finansministern.

När Magdalena Andersson nyligen uppgav att Socialdemokraterna planerar att införa begräsningar på ISK-sparandet reagerade många svenskar negativt. Nordnets sparekonom Frida Bratt startade en namninsamling som drog in över 40 000 underskrifter.

– Jag gjorde det för att jag märkte en stor ilska hos många. Det här handlar om vanligt folk som sparat under lång tid, fixat matlådor, cyklat till jobbet och dragit in på annat för att kunna sätta av till sin pension eller barnen. Egenföretagare sparar för framtiden för att de inte har någon tjänstepension. Ilskan finns alltså bland vanliga människor, inte bland rika miljonärer.

De sa Frida Bratt när Liberalerna i förra veckan anordnade ett seminarium om sparande och skatter. Uppropet har nu lämnats över till finansminister Magdalena Andersson.

– Underskrifterna kommer från hela Sverige, 70 procent bor utanför storstäderna, totalt kommer de från 343 orter. Det finns inga mönster när det gäller kön utan det är tydligt att det här berör alla. Människor har sparat länge och så plötsligt ändras förutsättningarna. Det väcker ilska.

Liberalerna vill tvärtom att skatten på ISK-sparande ska sänkas. Partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson uppgav att ISK-skatten höjdes 2018. En uträkning visar att en 25-åring som sätter in 50 000 kronor och sedan sparar 2 000 i månaden fram till pensionen får en miljon kronor mindre.

– Det är en intressant beräkning, sa Frida Bratt. Det är lätt att från skattehöjarhåll säga att en höjning inte gör så mycket, men det får stora effekter för att det handlar om långsiktiga pengar.

Samtidigt med försämringarna på sparande har det kommit uppgifter om att Socialdemokraterna vill se fler ”miljonärsskatter”. Mats Persson nämnde förutom ISK-förändringarna också fastighetsskatt, gåvoskatt och förmögenhetsskatt. Frida Bratt fick känslan av att Socialdemokraterna passar på för att det globalt sett finns en diskussion om högre skatter, inte minst i USA.

– Därför blir det bra tajming. Jag antar att det också är en positionering inför valet. Det verkar pågå en skattehöjarvåg. Tyvärr sker det på spararnas bekostnad.

Frida Bratt kritiserade tankesättet att höjda skatter innebär ökade skatteintäkter.

– Resonemanget om uteblivna skatteintäkter från ISK blir så skevt. Man antar att lika många skulle fortsätta att spara med en konventionell beskattning. Det tror inte jag. Då skulle många spara på andra sätt. Det är inte så att höjda skatter per automatik innebär höjda skatteintäkter. Det viktiga måste vara hur mycket skatt staten får in i slutändan.

Frida Bratt varnade för risken att de tyngre spararna hittar andra vägar, som att spekulera i fastigheter. Det skulle elda på en redan glödhet bostadsmarknad. Mats Persson tog upp svenska succéhistorier som Klarna, Spotify och Izettle och att en förmögenhetsskatt kan leda till kapital återigen förs ut ur landet. Det höll Frida Bratt med om.

– Förutsägbarhet är viktigt när det gäller skatter och villkor, så det inte kommer förslag som drar undan benen på företagare. Det slår direkt mot tillväxten. Att pengarna återinvesteras i Sverige leder till högre skatteintäkter. Investeringarna skapar jobb till människor som i sin tur betalar skatt.

Investeringssparkontot har haft en stor betydelse för att demokratisera sparandet, menade Frida Bratt under avrundningen av seminariet. Reformen har gett fler människor möjligheten att smidigare ta del av tillväxten på börsen. Idag sparar tre miljoner svenskar på ISK.

– Det är poängen med ISK – att göra det enkelt för alla. Det är bättre att prata om hur vi istället kan bredda sparandet. Höjdarna sitter inte på ISK-konton, det är helt vanliga sparare. Det är ett viktigt budskap till våra politiker, som det är nu träffar ni helt fel, sa Frida Bratt.

Tidningen Näringslivet har sökt finansminister Magdalena Andersson för en kommentar kring uppropet och de kraftiga reaktionerna på ISK-förslaget.