DEN SVENSKA KONJUNKTUREN
Industriarbetsgivarna varnar för inflationstryck
Materialbristen leder till inflationstryck, varnar Industriarbetsgivarna i en ny konjunkturrapport. Organisationen räknar också med en räntehöjning redan 2022.
Återhämtningen i den globala ekonomin fortgår, skriver Industriarbetsgivarna i sin nya konjunkturrapport. Men likt många andra bedömare sätter organisationen upp ett varningens finger. De varnar för så kallade utbudsproblem som har uppkommit, det vill säga den akuta materialbristen i vissa branscher.
– Normalt hade detta lett till tydligt ökade investeringar, men förlorade värden under pandemin och stor framtidsosäkerhet håller tillbaka investeringsviljan i närtid. Det här bromsar utvecklingen och bidrar till ett ökat kostnads- och inflationstryck, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna, i ett pressmeddelande.
Hon pekar på att konjunkturen stärks när tjänstesektorn återhämtar sig, men utbudsbegränsningar håller tillbaka. Hon ser en fortsatt risk att underleverantörer inte kan leverera insatsvaror och därmed byggs inte produktionskapacitet ut i önskvärd takt.
Industriarbetsgivarna gör bedömningen att BNP i Sverige och även i euroområdet ökar med 3,3 procent i år och 3,6 procent under 2022.
– Med en fortsatt återhämtning och lite högre inflation globalt kommer Riksbanken att börja höja räntan 2022, när de då höjer blicken mot 2023-2024. Det är prognoserna framåt som är avgörande. Det är ju inte heller så att Riksbanken vill ligga kvar med en väldigt låg ränta, de pratar ju ofta om riskerna med låga räntor och stigande tillgångspriser, som nu eldats på ännu mer, säger Hallsten till nyhetsbyrån Direkt.
Privata Affärer: Prognos: Riksbanken höjer räntan redan nästa år