KLIMATOMSTÄLLNINGEN
Domstol stoppar Sveriges största infrastrukturprojekt
Cementa, som ska bygga världens första klimatneutrala cementfabrik, stoppas av Mark- och Miljööverdomstolen. Cementjätten har fått nej på sin ansökan om fortsatt kalkbrytning på Gotland. Det leder både till ett inbromsat klimatarbete och att flera stora infrastrukturprojekt är hotade.
Cementa har planerat att bygga världens första klimatneutrala cementfabrik på Gotland. Men nu har beskedet från Mark- och Miljööverdomstolen kommit, de avvisar Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland, uppger Cementa i ett pressmeddelande. Beslutet motiveras med att verksamhetens påverkan på grundvattnet inte är tillräckligt utredd.
Cementas ansökan gällde ett förlängt täkttillstånd till 2041 då det nuvarande tillståndet löper ut i oktober i år. Beskedet innebär ett krisläge för svensk cementförsörjning och att merparten av svensk cementtillverkning nu riskerar att helt upphöra den 1 november. I fabriken i Slite tillverkas merparten av all cement som används i Sverige.
”Ett förnyat täkttillstånd i Slite är en förutsättning för en långsiktig cementförsörjning i Sverige, bland annat till stora bygg- och infrastrukturprojekt såsom Slussen, Förbifart Stockholm och Västlänken”, skriver Cementa i pressmeddelandet.
Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa, konstaterar att beslutet försätter både Cementa och Sverige i en väldigt allvarlig situation.
– Vi har fått besked efter en väldigt utdragen process som ger oss oerhört lite tid att agera innan vårt nuvarande tillstånd löper ut, säger Karin Comstedt Webb till Tidningen Näringslivet.
Hon menar att beslutet belyser en del av problemen som står i vägen för en effektiv klimatomställning.
– Det här är ytterligare ett exempel på att vi har väldigt långa och oförutsägbara processer i Sverige. Det skapar bekymmer när vi ska klara av att ställa om på kort tid. Dagens besked är bekymmersamt för oss på Cementa, men också för försörjningstryggheten av cement i Sverige, fabriken i Slite står för mer än tre fjärdedelar av det cement vi bygger med i Sverige. Beslutet riskerar att skapa allvarliga konsekvenser för samhällsbyggandet och därmed få följdverkningar på svensk ekonomi i höst.
Nu finns det en överhängande risk för en inbromsning i klimatarbetet.
– Skulle vi inte få förutsättningar för fortsatt brytning på Gotland blir detta en abrupt försening av klimatomställningen i cementindustrin. Då kan vi inte genomföra en sådan satsning som vi vill göra på Gotland och det är bekymmersamt både för oss och men också ur ett bredare perspektiv. Nu måste vi hitta vägar framåt för vår verksamhet tillsammans med myndigheter och beslutsfattare för att trygga tillgången till hållbart cement, det är avgörande.
Cementas täktansökan i Slite avvisas av Mark- och miljööverdomstolen