KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Kritiken: Regeringens nya klimatsatsning missar målet

Bild: Johan Jeppsson / TT / , Ernst Henry Photography

Politik (TT)

Regeringen föreslår fler satsningar för att stödja industrins omställning. Bland annat stärks Industriklivet. Lina Håkansdotter, Svenskt Näringsliv, saknar satsningar på förbättrad elförsörjning och kortare tillståndsprocesser.

Miljöminister Per Bolund (MP) och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) presenterar förslag från budgetpropositionen för 2022. Förslagen syftar till att stödja omställningen i industrin och i näringslivet.

– Takten i klimatomställningen måste öka, säger Åsa Lindhagen.

Under 2021 avsattes 750 miljoner kronor till det så kallade industriklivet. Nu vill regeringen plussa på den summan till sammanlagt 909 miljoner kronor 2022. Stödet ska hjälpa industrin att nå nollutsläpp.

Regeringen vill också utvidga de statliga gröna kreditgarantierna. Under 2022 utökas de med 50 miljarder kronor, under 2023 65 miljarder och 2024 80 miljarder.

– Garantierna gör det lättare för företag att låna till omställning, säger Lindhagen

Regeringen lägger också fram ett helt nytt förslag som syftar till att lagra koldioxidutsläpp från förbränning av biomassa i marken.

Förslaget innebär att man på auktion upphandlar negativa utsläpp, vilket innebär att de utsläpp som orsakas av förbränning fångas in och lagras i marken.

Det företag som kan bygga och driva en sådan anläggning till lägsta pris ska få ett 15-årskontrakt. Mellan 2026 och 2040 ska 400 miljoner kronor per år betalas ut för att finansiera driften.

Lina Håkansdotter, avdelningschef för hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, är positiv till att regeringen fortsätter att stötta industrins omställning genom industriklivet. Men hon menar samtidigt att regeringen duckar för de viktigaste åtgärderna, det vill säga att korta processerna för tillstånd och att säkra tillgången till fossilfri el.

– Ska vi klara av klimatomställningen får inte byråkratin stå i vägen för de företag som vill ställa om och tillståndstiderna måste minst halveras för att inte utgöra ett hinder, säger hon.

– Vidare måste tillgången till fossilfri el där och när den behövs till konkurrenskraftiga priser säkras för att alla de företag och industrier som vill ställa om inte ska hindras i detta arbete.

Här är alla förslagen