DEBATTEN OM FRISKOLORNA

Centerstämman kan ändra spelplanen för friskolor

Cuf:s skolpolitiska talesperson Caroline von Seth tror att stämman vill gå längre än partistyrelsen i frågan om köer till friskolorna. Bild: Centerpartiet

Politik (TT)

Det finns ingen majoritet i riksdagen för att ändra på villkoren för friskolorna, vare sig köerna eller vinsterna.

Efter Centerstämman som inleds i dag kan situationen bli en annan.

Aktiekursen i friskolekoncernen Academedia föll när Socialdemokraterna på tisdagen skärpte tonen i vinstfrågan. Men det är nog Centerstämman som bolagets ägare bör hålla koll på.

Oavsett vad S hittills tyckt i frågan om köer till och vinster i friskolorna har den politiska majoriteten i riksdagen saknats för att ändra på något. Centern har hittills motsatt sig att göra några ändringar härvidlag.

Nu kan det komma att ändras.

Börjat svänga

Från att ha varit anhängare av kösystemet till friskolorna har Centern börjat svänga i frågan. Centerpartiet i Stockholms stad, med bland andra partiets ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl som en av undertecknarna, och Centerns ungdomsförbund (Cuf) vill avskaffa kösystemet helt och ersätta det med ett gemensamt antagningssystem för alla skolor inom en kommun och med andra urvalskriterier, inklusive lottning i sista hand.

Partiledningen vill inte gå fullt så långt, men mjukar ändå upp den tidigare hållningen. Tiden för att ställa sitt barn i kö till en skola föreslås begränsas till tre år före skolstart och kön får bara uppta 50 procent av platserna.

Det här räcker inte, anser bland andra Cuf.

– Det är bra att man anammat tanken att allt inte är perfekt och att man måste lösa de problem som finns, men man går inte hela vägen. Det finns en hel del forskning som visar att kösystemet gynnar segregationen, och då måste man ändra urvalsgrunden helt, säger Caroline von Seth, som är skolpolitisk talesperson i Cuf.

Hon tror att det finns goda chanser att få igenom mer långtgående ändringar än vad partistyrelsen har föreslagit.

Mycket tyder också på det, efter det att kommittén som behandlat skolmotionerna nu ansluter sig till motionärerna. Huvudförslaget på stämman blir att köerna ska avskaffas helt, enligt Sveriges Radio Ekot.

Vinstfrågan kommer upp

En annan fråga som kommer att diskuteras på stämman är vinstfrågan. Här finns bara två motioner, varav en enskild från Halland som föreslår att skattemedel inte får delas ut till friskolornas ägare avslås av distriktet och partistyrelsen.

En annan motion från Skaraborg, med kravet att alla friskolor oavsett driftsform ska drivas med vinstutdelningsbegränsning, får däremot stöd av distriktet (men avslag av partistyrelsen). Andra, bland andra riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen, Skånedistriktet och Cuf, har anslutit sig till förslaget.

Partisekreteraren Michael Arthursson har sagt att han inte tror att vinstfrågan kommer att leda till någon särskild debatt på stämman. Caroline von Seth håller inte med.

Beklagar S-utspel

– Nej, det gör jag inte. Jag tror absolut att det kommer att bli en diskussion, säger hon.

Cuf har lagt till ett yrkande om hur en vinstbegränsning kan se ut. Det handlar inte om att sätta upp något procenttal på hur mycket som får tas ut. I stället ska tydliga kvalitetskriterier och krav ställas upp som måste vara uppfyllda för att vinst ska få tas ut.

– Jag tycker inte att det är särskilt anmärkningsvärt, det är ganska elementära krav som ska vara uppfyllda, säger von Seth.

Hon beklagar samtidigt att Socialdemokraterna precis före stämman gått ut och skärpt tonen i vinstfrågan.

– Det är beklagligt nu när vi kan få igenom något konkret. Jag är rädd för att tonen kring vinster skärps, vilket ger mindre chanser att få igenom något konstruktivt, säger Caroline von Seth.

Andra skolfrågor där det kan ske förändringar är synen på resurstilldelningen till olika skolor samt offentlighetsprincipen, där det finns olika krav men med den gemensamma synen att insyn och transparens i verksamheter som får offentliga medel måste öka.

Owe Nilsson/TT

Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson, vill gå längre än partistyrelsen och helt avskaffa köerna till friskolorna. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fakta

Stämman inleds på torsdag och avslutas på söndag.

Stämman är semidigital, med partiledningen och stämmopresidiet på plats i Arlandastad och resten av ombuden utspridda på ett antal orter i landet.

Partistyrelsen presenterar tre program till stämman: 1. En grön ekonomi med fler företag, 2. En stark liberal demokrati och 3. Vård och omsorg av hög kvalitet.

Cirka 600 motioner ska därutöver behandlas.

Torsdag: Tal av partiledaren Annie Lööf cirka 12.15. Därefter behandlas förslaget om en liberal demokrati samt motioner om landsbygd och jordbruk, miljö, klimat och energi.

Fredag: Förslaget om en grön ekonomi för fler företag samt motioner om bostad, försvar och utrikes, konstitution, jämställdhet, utbildning (friskolorna), infrastruktur och transporter.

Lördag: Program och motioner om vård och omsorg, motioner om organisation, socialförsäkringar och pensioner och kultur.

Söndag: Motioner om vård och omsorg, välfärd och sociala frågor, civilrätt, lag och ordning, migration och integration. Stämman avslutas 12:50.

Källa: Centerpartiet.