ELKRISEN
Plastbolaget Paxxo får betala för sydsvensk elkris – ”Gått överstyr”
Elprischocken i södra Sverige gör att plastproducenten Paxxo har svårare att konkurrera jämfört med industrier i norr. Dessutom väntar ytterligare bakslag i och med Svenska kraftnäts nya varningar för strömavbrott i vinter. ”Det är inte rimligt”, säger vd Henrik Péters till TN.
Familjeföretaget Paxxo i Malmö erbjuder miljövänliga plastpåselösningar till kunder i Sverige och i utlandet. Med drygt 40 år i branschen har Paxxo en bred expertis att prissäkra insatsvaror på den globala marknaden och erbjuda stabila priser till sina kunder. Men de senaste kraftiga prissvängningarna i södra Sverige ställer om hela kalkylen.
– Vi har länge behövt förhålla oss till svängningar i plastpriser och valutor. Men de senaste två åren har elpriserna blivit vårt största orosmoment. Hela elmarknaden är ur balans och det finns inte längre några bra förutsättningar för att säkra ett rimligt elpris. Det gör att vi inte längre kan erbjuda våra kunder en stabil prissättning som vi alltid har gjort, säger vd Henrik Péters vars far Carl-Hugo Péters grundade bolaget.
Plasttillverkning har alltid varit en energikrävande bransch, tillstår han. Men det har hittills varit inom kontrollerade nivåer. Men i fjol var det inte längre hållbart. Då tvingades Paxxo höja priserna för första gången sedan 2008.
– Det hotar hela vårt prissystem som länge har varit vår konkurrensfördel, säger han.
Stora prisskillnader i landet
Problemen förvärras av de stora prisskillnaderna inom Sverige. Eftersom Paxxo befinner sig i elområde 4 tvingas företaget att betala ett klart högre pris än företagen i de nordligare elområdena 1-3. Det skapar en snedvriden konkurrens, menar Henrik Péters.
– Vi är vana vid att konkurrera på en global marknad. Men i takt med att det nu kostar oss mer att tillverka plast i södra Sverige än det kostar för plastproducenter i norr, hamnar vi i en helt ny konkurrenssituation. Tidigare har det handlat om enstaka ören mellan elområdena, men nu betalar vi mer än rikssnittet för att få el. Och det är orsakat av politiska beslut att lägga ner kärnkraften i södra Sverige. Det är inte rimligt, säger Henrik Péters.
Han befarar också att vi bara har sett början på problemen. I somras gick Svenska kraftnät ut med att återkommande effektbrist innebär att vissa elanvändare i Sverige kan få elen avstängd den kommande vintern. Den senaste tiden har elpriset sjunkit något och det har sparats el på olika håll. Men häromdagen uttryckte Svk igen att det trots det finns en reell risk för att delar av Skåne släcks ned under under vintermånaderna.
För Paxxo skulle sådana strömavbrott få ödesdigra konsekvenser på industrigolvet.
– Om det så handlar om ett strömavbrott på en millisekund skulle det ta upp till fyra timmar för oss att starta i gång alla maskiner igen. För att inte tala om det arbete vi måste lägga på att för hand ta bort allt plastspill som stelnat i maskinerna. Fram tills nu har det aldrig varit något att oroa sig över. Men nu befinner vi oss i en helt ny verklighet. Situationen har gått helt överstyr, säger han.
Överskuggar effektiviseringsarbete
Paxxo har de senaste året arbetat med att energieffektivisera sin verksamhet bland annat genom att återvinna den energi som alstras vid tillverkning av plastprodukterna. Men i förhållande till dagens branta prishöjningar är det långt ifrån tillräckligt för att stabilisera priserna.
– Det finns gränser för hur mycket vi kan spara energi. Som plastproducent måste vi ha en kontinuerlig produktion och hålla maskinerna i gång sju dagar i veckan, 24 timmar om dygnet. Dessutom växer vi över tid. Det betyder att vi ökar volymerna och med det ökar även energikonsumtionen, säger han.
I samband med artikelns publicering har Sveriges Radios program ”Kaliber” nyligen avslöjat att Svenska kraftnät 2019 fick ett erbjudande om att köpa Öresundsverket, ett kombikraftverk som hade kapacitet att försörja hela Malmö med el, men tackade nej. Det kan ha varit en bidragande faktor till de skenande priserna i Sydsverige de senaste åren, förklarar Mats Nilsson, docent i miljöekonomi vid Södertörns högskola för Aftonbladet.
Henrik Péters har själv erfarenhet av hur dagens energipolitik mer handlar om att lappa efter läge än att planera för framtiden.
– Under åren har vi behövt gräva upp vår tomt flera gånger för att sätta in nya elkablar. Vi har föreslagit att när vi ändå har ett hål i marken så kan vi lika gärna lägga till fler kablar. Vi vet att det kommer behövas framöver och i slutändan handlar det om tusen kronor extra per rör. Men det accepteras inte. I stället väljer man att ta problemen när de kommer. Det är orimligt att vi lämnar en samhällsbärande funktion som infrastrukturen i händer på aktörer som inte tar höjd framtidens elbehov, säger han.
Hotar sydsvensk etablering
Läget i södra Sverige kommer att bli allt tuffare i takt en ökad elektrifiering och att fler företag flyttar hem produktionen och behöver koppla upp sig till ett mer ansträngt elnät, tror Henrik Péters.
– Jag tror att avsaknaden av en framtidsorienterad och företagsvänlig energipolitik kommer att hindra många företag från att flytta hem produktionen. Vem skulle vilja etablera sig på en plats där priserna är dyrare än andra delar av landet och där man dessutom planerar för periodvisa nedsläckningar, säger han och fortsätter:
– Om vi inte får den elsäkerheten vi kan vänta oss och dessutom tvingas se strömavbrott en gång i veckan, får vi stora problem. Sverige måste tänka om helt i frågan om elförsörjning. Vi borde ha ambitionen att ha världens bästa energisystem. Vi borde utnyttja våra möjligheter för vind, vatten och kärnkraft för att tillgodose hela Sveriges basindustri.