FÖRETAGANDE I PRAKTIKEN

Företagsjurist: Så undviker du konflikt vid generationsskifte

Att ha ett familjeråd kan vara en god idé innan man planerar för ett generationsskifte, menar företagsjuristen Peder Lundgren. Bild: Pressbild

Oftast är det en ganska komplicerad process att överlåta exempelvis ett företag eller ett lantbruk till en ny generation, menar företagsjuristen Peder Lundgren.

Många företag i Sverige drivs och ägs av endast några få ägare och det är inte ovanligt att man vill låta ägandet gå vidare inom familjen, ett så kallat generationsskifte.

Oavsett storlek eller värde på bolaget är det däremot ofta en ganska komplicerad process, menar Peder Lundgren, företagsjurist på Företagarens Jurist.

– Jag brukar rekommendera att ha ett familjeråd där alla får tillfälle att samlas och lämna sina önskemål kring överlämningen. Lyft även lite tuffare frågor, exempelvis vad som händer med företaget om någon plötsligt skulle gå bort, eller om någon delägare skiljer sig och värdet på företaget ingår i en bodelning, säger han i ett pressmeddelande.

Att förbereda sig i god tid, sätta en överföringsstrategi och att tänka på de emotionella aspekterna är andra viktiga faktorer, menar han.

Familjens Jurist: ”Så undviker du konflikt vid ett generationsskifte”