DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Stockholms nya dråpslag mot företagen – ”Skämmer ut staden”

Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i kommunstyrelsen i Stockholms Stad, Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum och Arvid Wikman (S) är ledamot i kommunstyrelsen i Stockholms Stad. Bild: Pressbild, Björn Dahlin, Mostphotos

Mitt i nyföretagarkrisen drar Stockholms Stad in finansieringen och stänger den fristående rådgivningen till nyföretagare. Istället ska en kommunal verksamhet byggas upp på sikt. Nu kommer kritik från alla håll. ”Hål i huvudet”, säger Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum till TN.

Nyföretagandet i Sverige sjunker, bara i januari i år minskade antalet nyregistrerade företag i landet med 16 procent, jämfört med samma månad förra året. Än mer dramatiska är siffrorna för Stockholm: 20 procent ner i länet och 18,9 procent i Stockholms stad. Det visar helt färska siffror från Nyföretagarcentrum.

– I det läget väljer den styrande majoriteten att dra in finansieringen av nyföretagsrådgivningen. Det är helt oförsvarligt.

Det säger Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i kommunstyrelsen i Stockholms Stad.

”Staden skämmer ut sig.”

Än mer tydligt uttrycker sig Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum.

– Stockholms Stad har som uttalad målsättning att främja nyföretagandet. Att då medverka till att nyföretagsrådgivningen slår igen portarna är hål i huvudet. Staden skämmer ut sig, säger han.

AI-sammanfattning

Nyföretagandet i Sverige minskar, med en betydande nedgång i Stockholm.

Den styrande majoriteten planerar att sluta finansiera nyföretagsrådgivningen.

Christofer Fjellner från Moderaterna kritiserar beslutet som oförsvarligt.

Harry Goldman från Nyföretagarcentrum kallar stadens beslut skamfullt.

Stockholm planerar en ny kommunal rådgivningsorganisation under Arbetsmarknadsnämnden.

Socialdemokraten Arvid Wikman försvarar förändringen som mer effektiv användning av skattepengar.

Läs mer

Nyföretagsrådgivningen i Stockholm har funnits i många år med ambitionen att via rådgivning hjälpa fler företag att komma på fötter. Stockholms Stad står för finansieringen på cirka 5 miljoner per år och verksamheten sker via Stockholm Business Region, SBR. 2022 gjordes systemet till del om till ett kundvalssystem där SBR upphandlade fristående rådgivare dit blivande företagare kunde vända sig.

Men i budgeten för 2025 har den styrande majoriteten i Stockholms Stad, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartier, helt strukit finansieringen och sagt upp alla de avtal som finns med fristående rådgivare. Det har fått till följd att sedan den 31 januari i år står Stockholm utan offentligt stödd rådgivning för dem med ambition att starta företag.

”Riktigt obegåvat. Uppenbarligen är företagarfrågor inte prioriterade av styret i Stockholm.”

Istället ska en helt ny kommunal rådgivningsorganisation byggas upp och inordnas under Arbetsmarknadsnämnden I Stockholms Stad.

– Allt det kunnande som byggts upp hos SBR och de fristående konsulterna försvinner alltså. Dessutom har ännu inget arbete inletts på att börja bygga upp den organisation som krävs inom Arbetsmarknadsnämnden. Ett fullt fungerande system läggs ner utan att någon ersättning finns, säger Christofer Fjellner.

Arvid Wikman (S) är ledamot i kommunstyrelsen i Stockholms Stad och menar att det handlar om att knyta nyföretagandet närmare arbetsmarknadspolitiken och på så sätt få en bättre effekt av de skattemedel som satsas.

– Vi menar att kundvalsmodellen inte fungerat och det har varit svårt att mäta resultaten. Även fortsättningsvis ska ett mindre antal fristående rådgivare upphandlas och vi kan då få en mätbarhet i deras arbete, säger han.

Hur ska den mätningen av rådgivningen gå till?

– Det ser vi när de nya avtalen inför upphandlingen är klar, men bland annat genom ett närmare samarbete med förvaltningen. Det handlar om att få bästa möjliga effekt av skattepengarna.

När kan den ”nya nyföretagsrådgivningen” vara igång?

– Det kan jag inte svara på i ögonblicket men så snart det är möjligt.

I den budgetskrivning som ligger till grund för förändringen står bland annat att den nya organisationen ska ”ha ett tydligt fokus på att stötta entreprenörer och företagare inom grön omställning, bristyrken och socialt företagande.” Det är en formulering som oroar Christofer Fjellner.

– Nya företag skapas av entreprenörer, kreativa människor med en idé och en vilja att bygga upp en verksamhet. Att tro att tillkomsten av nya företag går att mana fram med kommunala styrdokument, det stämmer inte med verkligheten, säger han.

Lika oroande, menar Christofer Fjellner är det faktum att verksamheten nu ska ske i egen kommunal regi.

– I fortsättningen ska alltså kommunala tjänstemän stå för rådgivningen när det gäller entreprenörskap, ekonomi och övrigt som har med företagande att göra. Att inte ha med företrädare för näringslivet, de som alltså verkligen kan de här frågorna, är i mina ögon riktigt obegåvat. Uppenbarligen är företagarfrågor inte prioriterade av styret i Stockholm, säger Christofer Fjellner.