SVERIGES ENTREPRENÖRER

Sparar energi med hjälp av avloppsvatten – ”Vår lösning är så speciell”

Lennart Olofsson, styrelseordförande Ecoclime. Bild: Pressbild, Mostphotos

Genom innovativ teknik omvandlar Ecoclime spillvatten till värmeenergi – och sänker fastighetsägares kostnader. Företaget, med bas i Vilhelmina, har växt snabbt och siktar på att skapa självförsörjande byggnader över hela landet. ”Vi tar värmen från avloppsvatten istället för från berget”, säger grundaren Lennart Olofsson till TN.

Att spara energi är en av vår tids största utmaningar – och fastigheter står för en stor del av energiförbrukningen. Samtidigt går mycket värme till spillo genom avloppsvatten – något som företaget Ecoclime vill ändra på. Allt började 2014 när Lennart Olofsson med två kollegor förvärvade en verksamhet i Vilhelmina som tillverkade polymera värmeväxlare.

– Det bolaget var på väg mot konkurs, och efter att vi gjort en analys kunde vi konstatera att vi kunde skapa system med den här typen av värmeväxlare som fungerar i avloppssystem och på så sätt möjliggör energiåtervinning i fastigheter, säger han till TN.

– Jag har tidigare jobbat i industrin hela mitt liv och utvecklat andra börsnoterade bolag. Genom en omvärldsanalys kunde vi konstatera att det fanns ett stort kundvärde för fastighetsägare och därmed en jättemarknad.

”Vi har arbetat nära olika typer av kunder”.

Efter att Lennart Olofsson hade förvandlat det tidigare bolaget med fyra anställda väntade en snabb tillväxtresa. I dagsläget har Ecoclime 85 anställda och omsätter över 200 miljoner kronor. Tillverkningen sker fortfarande i Vilhelmina, men företaget har även ett kontor i Umeå.

– Vi har inga problem att rekrytera i Vilhelmina – faktum är att vi har fler som vill jobba hos oss där.

– Vi har även anställda med mjukvarukompetens i bland annat Stockholm och Arvika.

Lennart Olofsson, som idag är styrelseordförande, menar att framgången till stor del beror på att bolaget satsat på kunddriven utveckling.

– Vi har arbetat nära olika typer av kunder. Vi har sålt anläggningar och lösningar som fungerat bra, men även utvecklat produkter som kanske inte varit helt optimala från start. Dessa har vi vidareutvecklat tillsammans med kunden.

– Vi har också köpt bolag med den kompetens vi har behövt, och idag har vi fyra dotterbolag som driver affärer inom olika segment.

”Skapar en finansiell hävstång för de som installerar våra system.”

Kunderna är framför allt fastighetsägare och kommuner, främst i Västerbotten och Mälardalen, men även i andra delar av Sverige, däribland Skåne.

– Det började med att vi gjorde affärer med Vilhelmina kommun och tog fram en finansieringslösning där vi tog betalt för den energi vi sparade åt kommunen. Det fungerade jättebra, och efter tre år köpte kommunen anläggningen till det pris det kostade oss att installera den.

Visionen är "Zero emission buildings" – fastigheter som är självförsörjande på termisk energi.

– Den energi vi sparar genom vår teknologi bidrar till att fastighetsägaren får en lägre driftkostnad, vilket finansierar investeringen.

– Det skapar en finansiell hävstång för de som installerar våra system. Genom att sänka driftkostnaderna minskar vi i slutändan även fastighetskostnaden.

I grunden handlar det om en teknologi som återanvänder värmeenergi från spillvatten.

– Rent tekniskt installerar vi system i fastigheter som kopplas ihop med avloppssystemet. Istället för att vattnet går direkt ut i avloppet och vidare till reningsverket, pumpar vi in det i tankar som vi själva installerar och kopplar ihop med en värmepump. På så sätt utvinner vi energin via värmepumpen.

I praktiken fungerar det som ett bergvärmesystem, förklarar Lennart Olofsson.

– Skillnaden är att vi tar värmen från avloppsvatten istället för från berget.

– Vi får högre temperaturer, vilket innebär en bättre verkningsgrad.

– Eftersom vi återvinner energi som redan har betalats för en gång, cirkulerar vi den flera gånger – upp till tio gånger. Det är ett cirkulärt energisystem vi skapat på det viset.

”Trots att vi har funnits i över tio år är det få som känner till oss”.

Produkten fungerar, enligt bolaget, även i andra typer av förorenat vatten.

– Vi behöver inte mycket service och underhåll, vilket normalt skulle krävas om man använde en metallprodukt i samma miljö. Vår produkt är helt underhållsfri där. Det är just den här värmeväxlaren som gör vår lösning så speciell.

– Vi projekterar lösningar åt kunderna när vi installerar systemen i fastigheter, och vi utför även installationerna. Dessutom tillhandahåller vi styrsystem för att optimera energiflödena i fastigheterna.

Nyligen prisades Ecoclime av Region Västerbotten och tilldelades Västerbotten GrandPris 2025, med motiveringen att "Ecoclime är ett lysande exempel på hållbar, innovationsdriven industri från Västerbotten".

– Det är bra för vår image. Trots att vi har funnits i över tio år är det få som känner till oss. Eftersom våra produkter är helt nya på marknaden är det viktigt för oss att nå ut.

– Ungefär 40 procent av energianvändningen i fastigheter består av värmeenergi, och med våra lösningar kan vi normalt täcka cirka 20 procent av behovet i äldre fastigheter och mer än 40 procent i nyproducerade fastigheter.

Fjärrvärme används för att värma 90 procent av Sveriges flerbostadshus och knappt 80 procent av lokalerna. Priserna på fjärrvärme har ökat de senaste åren, vilket gynnar ett bolag som Ecoclime.

– Eftersom vi arbetar med 80 procent värme och max 20 procent el, och vår affärsidé är att cirkulera värmeenergi, är det en fördel för oss när värmeenergipriserna stiger.

Men att driva bolag är inte alltid lätt och under de senaste tio åren har bolaget ställts inför flera utmaningar. Bland annat avvecklades stödet till energieffektivisering i flerbostadshus 2022.

– Det var väldigt tufft för oss. Vi fick gå från att fokusera på nyproduktion, som stod för 80 procent av vår försäljning de första tre åren, till att sälja in och installera systemen i befintliga fastigheter.

– De senaste årens höga räntor har också påverkat investeringsviljan negativt, vilket gjort att vi har behövt förfina våra säljmetoder. Det är en av flera framgångsfaktorer som gjort att vi faktiskt har överlevt.