DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Hon fick 75 000 i straffavgift – ”De säger att de lyssnar”

Förskoleföretagaren Maria-Pia Karlsson korrigerade blixtsnabbt felet efter kommuninspektionen. Ändå tvingar kommunen henne att betala 75 000 kronor i sanktionsavgift. ”Jag tycker att det känns supertråkigt”, säger hon till TN.

Maria-Pia Karlsson driver Solberga förskolor tillsammans med Anna Almlöf som har verksamheter i flera kommuner i Örebro län. Nyligen startade hon en ny avdelning i anslutning till en befintlig förskoleverksamhet, samtidigt som hon lanserade en nyhet: Delar av den nya verksamheten skulle bedrivas i en förskolebuss.

Eftersom hon är noggrann med att allt ska gå rätt till anmälde hon förskolans nya livsmedelsanläggning. Det är standard – en ny verksamhet kräver nya kontroller, inget konstigt med det.

Men så kom den kommunala inspektören på besök för att syna anläggningen. Hon förklarade att Maria-Pia Karlsson hade gjort fel. Bussen var att betrakta som en egen separat anläggning och därför måste ytterligare en anmälan göras. Totalt två anmälningar för en enda verksamhet, alltså.

Även om Maria-Pia Karlsson till viss del kan förstå inspektören, så är det inte helt givet. Bussen är helt integrerad i den nya avdelningen, inte en ny förskola.

– Det är samma barn som äter på avdelningen och på bussen och det är samma personer som hanterar det. Bussen omfattas av samma pärm och rutiner som den fysiska avdelningen. Jag tänkte att de hörde ihop – men det gjorde de inte enligt inspektören, säger Maria-Pia Karlsson.

Men det var bara att gilla läget. Snabbt skickade Maria-Pia Karlsson in en ny anmälan.

När det var dags för ny inspektion, nu av själva bussen, var allt som det skulle vara; inspektören hade inga synpunkter på livsmedelsanläggningen som sådan. Solberga förskolor har väl utarbetade rutiner för säker mathantering.

Ändå får Maria-Pia Karlsson några dagar senare ett mejl där det meddelas att hon måste betala 75 000 kronor i sanktionsavgift. Avgiften motiveras med att Solberga förskolor hade serverat mat på bussen olovligen i fyra dagar, vilket inte Maria-Pia Karlsson på något sätt bestrider. Men det var ju för att hon trodde att det bara krävdes en anmälan – ett ärligt misstag – och därför hade sparkat igång bussverksamheten efter den första anmälan.

”Jag tycker att det känns supertråkigt. Det finns ingen proportionalitet i summan.”

Att tvingas betala 75 000 kronor för ett misstag är orimligt, menar hon.

– Jag tycker att det känns supertråkigt. Det finns ingen proportionalitet i summan, säger hon.

Beloppet 75 000 kronor baseras på förskolans omsättning, avgiften är högre än vad en kommunal förskola kan tvingas betala i Lindesberg:

– Vi får betala 75 000 kronor och en kommunal förskola ska bara betala 40 000 kronor. Vad är likheten i det? säger Maria-Pia Karlsson.

Hon valde att bestrida sanktionsavgiften, men efter det blev det helt tyst. Inga telefonsamtal eller mejl från kommunen. Det var först när Maria-Pia Karlsson av en slump fick reda på att förvaltningen hade skickat ärendet till Samhällsbyggnadsnämnden för beslut som hon insåg att det var bråttom.

Hon försökte kontakta några av politikerna i nämnden, men det var försent. Nämnden fattade beslutet att hon måste betala pengarna, bara två politiker i nämnden reserverade sig.

Hon är lika kritisk mot att kommunen brustit i informationen som mot själva avgiften:

– Om förvaltningen hade varit schysst och informerat mig en vecka innan nämnden skulle fatta beslut så hade vi kunnat berätta för politikerna om vad det handlade om. Nu fick jag inte chansen att göra det, säger hon.

"Det är tråkigt att de är här och säger att de lyssnar, men sedan gör de inget mer.”

Under processen har också kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S), och vice ordförande Jonas Kleber (C) kommit på besök till Solberga förskolor.

– Det är tråkigt att de är här och säger att de lyssnar, men sedan gör de inget mer. 75 000 kronor är jättemycket pengar för fyra dagar. Om vi har gjort fel i flera månader och fått magsjuka barn så hade det varit rätt åt mig att betala beloppet. Men det var inte så – det var ett missförstånd och jag korrigerade omedelbart.

Bengt Storbacka säger till TN att han inte vill uttala sig i fallet:

– Det här är väldigt svårt. Jag tycker att det är olyckligt för hennes skull men jag kan bara utgå från vad hon har berättat – jag har inte pratat med handläggaren. Jag ska inte bedöma sådana här saker.

Bengt Storbacka menar att han vidareförmedlade det han hade fått ta del av under besöket på Solberga förskolor till nämnd-politikerna, men att han inte vill lägga sig i beslutet.

Långt ned på kommunranking

Maria-Pia Karlsson menar att hanteringen av ärendet är en större fråga, en fråga om det övergripande företagsklimatet i Lindesberg. Kommunen ligger på 273:e plats på Svenskt Näringslivs kommunranking.

– Jag tycker att man ska respektera hennes upplevelse. Företagsklimatet är en fråga som vi jobbar med. Det har funnits en del kritik kring myndighetsutövningen under åren. Vi jobbar stenhårt med det. Men det är också många som är nöjda med myndighetsutövningen. Vi har flera stora industrietableringar på gång. Det är en blandad bild – men jag kan bara beklaga att hon upplever att det är så, säger Bengt Storbacka.

Maria-Pia Karlsson inväntar nu motiveringen till beslutet som hon tänker överklaga. Hon understryker att hon hade tolkat reglerna fel, men ville göra rätt, och därför inte bör straffas så hårt.

Att hon nu får betala dubbelt upp för att inspekteras av kommunen får hon leva med:

– Varje år kommer vi att betala dubbelt för att ha våra livsmedelsanläggningar och dubbelt för inspektionerna. Visst det kan väl vara så, men det är faktiskt inte självklart att man som företagare tänker så, säger hon.

Pressmeddelande: I år hamnar Lindesberg på plats 273 i Svenskt Näringslivs ranking