DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Unga företagare: Så mycket betalar vi i skatt

Sofia Oinonen, Sofia Larsson och Lisa Axelsson startade företag direkt efter gymnasiet. Tre år senare delar de med sig av sina erfarenheter, bland annat om hur mycket av intäkterna som går till skatt. Bild: Pierre Pocs, Wrun

Hur mycket betalar vi egentligen i skatt? Mer än vad vi tror. Det menar tre unga företagare som har lagt upp en pedagogisk film på nätet, allt för att andra unga företagare inte ska drabbas av samma överraskning.

Tiden som UF-företagare öppnade en värld som ingen av de tre unga företagarna kunde motstå. De bestämde sig för att fortsätta vara företagare även efter gymnasiet.

– Det handlade inte om, utan när vi skulle dra igång, säger Sofia Oinonen, som tillsammans med Sofia Larsson och Lisa Axelsson numera driver inredningsföretaget Wrun i Eskilstuna.

– En månad efter studenten var vi igång.

Det blev en rivstart, bland annat tack vare att de kunde ta med kunder och de kontakter som de hade etablerat under UF-tiden. Restauranger och kaféer var de vanligaste kunderna som behövde och fick hjälp med inredning och styling av lokalerna.

Sen kom pandemin.

– Det blev tvärstopp, särskilt som vi ju hade många av våra kunder i restaurangnäringen som drabbades så hårt, säger Sofia Larsson.

Ställde om

Men istället för att låta sig dras med i nedgången lyckades de fokusera om mot nya marknader.

– Bostadsmarknaden var och är fortsatt stark här i Eskilstuna så vi började styla lägenheter och villor inför försäljningen. Nu när pandemin har släppt greppet har vi också fått tillbaka en del av våra tidigare kunder bland restaurangerna och kaféerna, säger Sofia Oinonen.

”Kunskap och information är det bästa sättet att få fler unga att bli entreprenörer och företagare.”

Det gör att företaget nu ligger något bättre till än innan pandemin. Men det är inte bara pandemin som de tre entreprenörerna har tvingats tackla den hårda vägen.

– Vi startade företag 19 år gamla och utan annan erfarenhet än UF-tiden, så det blev till att lära sig medan vi jobbade. Att plugga till företagare går inte, säger Sofia Oinonen.

Skatten en chockartad lärdom

En av de lärdomarna – chockartad, med tjejernas egna ord – var moms och skatter. Att de fakturerade beloppen snabbt krympte när skatter och avgifter skulle dras av, gav mindre intäkter an vad de hade kalkylerat med från start.

– Vilka nivåer som gäller, hur mycket som verkligen går bort i skatt var ingenting som vi på allvar var insatta i. Det kan låta naivt men faktum är att det är något som nästan alla unga inte har en aning om. Det märkte vi ju när vi pratade om det med kompisar och andra som undrade hur det var att driva företag, säger Sofia Larsson.

Svaret blev att göra en kort film som nu ligger ute på nätet. I den berättas pedagogiskt om hur mycket som blir kvar av en faktura på 60 000 kronor. En bra bit under hälften visar det sig, eller 23 000 för att vara exakt. Filmen lades ut den 17 augusti. Nu har den fått över 30 000 visningar och en mängd kommentarer. Sofia Oinonen igen:

– Dessutom har den delats mycket och det är bra. Vi tar inte ställning till det svenska skattetrycket utan redovisar bara hur verkligheten ser ut. Att filmen skapar diskussion är bra, för som sagt: hur mycket vi egentligen betalar i skatt det är det många unga som inte är insatta i. Kunskap och information är det bästa sättet att få fler unga att bli entreprenörer och företagare.

Filmen finns att ta del av här