ELKRISEN

Familjeföretagets elkostnad rusar med miljoner – ”Klarar oss max ett år”

Christin Jansson Bild: Pressbild

400 000 kronor i månaden. Så mycket extra får familjeföretaget Bröderna Jansson Nissavarvet betala för elen just nu, enligt vd:n Christin Jansson. Trots fulla orderböcker går företaget på knäna. ”Om inget förändras klarar vi oss i max ett år”, säger hon till TN.

De höga elpriserna slår hårt mot både hushåll och företag. I debatten har flera stora industriföretag synts och hörts, men även mindre industriföretag drabbas hårt av de höga elpriserna i elområde tre och fyra.

Det familjeägda bolaget Bröderna Jansson Nissavarvet i Halmstad är ett tjänsteföretag inom industrisektorn. De har fått kraftigt ökade kostnader de senaste månaderna på grund av skenande elpriser.

– Vi hade ett avtal på två år som gick ut den sista december. Då var det mycket prat om att priserna skenade uppåt och jag kände jag att jag var tvungen att teckna ett nytt avtal för att veta hur våra kostnader skulle se ut kommande kvartal, berättar Christin Jansson som är vd för bolaget.

Handlar om miljonbelopp

Christin Jansson tecknade då ett bundet elavtal på tre månader.

– Vi betalade tidigare 42 öre per kilowattimme. Sedan första januari betalar vi 383 öre per kilowattimme. Gör man som vi av med en gigawatt om året landar den ökningen på 3 - 3,5 miljoner kronor på årsbasis, vilket ungefär motsvarar vår vinst ett bra år, säger hon.

Christin Jansson beräknar att företaget just nu tappar uppemot 400 000 kronor varje månad jämfört med förra året i enbart elkostnader. Andra företag har varnat för att de kommer att behöva varsla personal, men det vill Christin Jansson allra helst undvika.

– Vi är ett tjänsteföretag som jobbar mot industrin. Vi har deadlines och fulla orderböcker långt fram i tiden. Vi kan inte börja varsla folk nu, det skulle förvärra situationen. Det enda vi kan göra är att försöka få mer betalt från kunderna, men vi sitter med långa kontrakt så det är väldigt svårt.

”Det säger sig självt att vi inte kan driva vår verksamhet på det här sättet”

Trots fulla orderböcker läcker företaget alltså pengar.

– Det säger sig självt att vi inte kan driva vår verksamhet på det här sättet. Den kommer att urholkas snabbt om vi inte får ned kostnaderna. Om inget förändras klarar vi oss i ett max ett år.

Att minska elanvändningen är inte heller ett alternativ.

– Vi bedriver en elintensiv verksamhet. För att vi ska kunna producera måste vi ha el, det finns inget alternativ.

”Nu måste man göra något, annars har vi ingen industri kvar i Sverige”

Christin Jansson hade gärna sett politiska åtgärder för att hjälpa företagen, men har inga höga förhoppningar.

– I det här läget är hjälp från politiken nästan en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta. Allt hänger i luften just nu och vi vet inte hur framtiden ser ut. Varenda krona i stöd skulle hjälpa. Men jag har inte hört några diskussioner om att företagen ska få hjälp, hjälpen verkar bara riktas till hushållen. Men nu måste man göra något, annars har vi ingen industri kvar i Sverige. Det är den krassa verkligheten.