KLIMATOMSTÄLLNINGEN
Så blev Östermalmshallen ett av Sveriges största återbruk
Wallenstam har förvandlat den tillfälliga Östermalmshallen från Stockholm till padelhall i Mölnlycke utanför Göteborg. ”Mig veterligen har ett så här omfattande projekt för återbruk inte genomförts tidigare”, säger projektledaren Johan Wuollet till TN.
I februari 2021 fick fastighetsbolaget Wallenstam tillträde till den fullt möblerade saluhallen på Östermalms torg i Stockholm som fastighetsbolaget köpte av Stockholms stad.
– Vi började med att sortera och demontera. Det fanns en massa kylar och sådan utrustning. Allt sådant såldes och pengarna skänktes till Stockholms stadsmission. Det som inte var i skick att säljas eller skänkas bort återvanns. Sedan plockade vi ned den 2 000 kvadratmeter stora saluhallen bit för bit för att kunna flytta den till västkusten, säger Johan Wuollet, projektledare på Wallenstam.
Den nedmonterade byggnaden flyttades sedan i miljöcertifierade lastbilar till Mölnlycke.
– Varje beståndsdel skulle sedan monteras upp på exakt samma sätt som innan. Jag ska inte sticka under stol med att det var en enorm utmaning. Mig veterligen har ett så här omfattande projekt för återbruk inte genomförts tidigare. Vi hade ingenting att plocka erfarenhet från. Rise och Linnéuniversitetet som forskar på cirkulärt byggande har visat ett stort intresse för vårt projekt, säger Johan Wuollet.
Stärkte upp som skydd för regnet
Några modifieringar av saluhallen behövde göras för att den skulle fungera på sin nya plats och i sitt nya syfte.
– Eftersom vi skulle använda den till ett annat ändamål flyttade vi om bitarna lite, vi fick rätta upp byggnaden som var anpassad efter lutningen på Östermalms torg och så höjde vi den med två meter. Det regnar och blåser mer här än i Stockholm så vi behövde även stärka upp väggstomme och takavvattning bland annat.
Sedan den 8 april i år är Östermalmshallen öppen för padelspelare och restaurangbesökare.
– Projektet har tagits emot väl. Byggnaden var en mötesplats i Stockholm och nu fungerar den utmärkt som en mötesplats även här, men också med ett helt annat ändamål.
Johan Wuollet är övertygad om att vi kommer att få se fler återbruksprojekt i fastighetsbranschen.
– Det kanske ligger 10-15 år fram i tiden innan vi får se det här i en större skala. Men det kommer helt klart bli vanligare för både kommersiella fastigheter och bostäder. Man kommer behöva skifta ändamål för befintliga fastigheter istället för att riva och bygga nytt.
Bolaget tycker att fler ska prova på något liknande, för det projektet har gått riktigt bra.
– Det har gått över förväntan. Vi har fått göra en hel del kvalificerade antaganden eftersom vi var först ut, men allt har gått ihop bättre än väntat faktiskt. Nu när allt är klart vill jag verkligen uppmana andra att våga satsa. Det här är ett ansvar som alla fastighetsägare måste våga ta, säger Johan Woullet.
Han berättar att samarbetet med kommunen har varit tätt och fungerat bra.
– Projektet har gått fort och det har krävt ett tätt samarbete med kommunen, vilket har gått bra. Reglerna ska följas oavsett om det handlar om hållbarhet eller inte, men jag tror kanske många brinner lite extra för projekt som det här som är viktiga på en annan nivå.
Självklart för kommunen
Centerpartisten Maria Kornevik Jakobsson är kommunalråd i Härryda kommun, där Mölnlycke är centralort. Hon säger att kommunen gärna uppmuntrar hållbara initiativ.
– När Wallenstam ville göra det var det självklart. Vi tycker att det här är jättebra, det är som att återbruk nu har fått ett ansikte.
Kommunen hoppas på fler liknande initiativ.
– Det vore jättekul om fler satsade på återbruk. Det är viktigt att man tar till vara på allt som går. Saluhallen är ett jättefint trähus, det hade varit förfärligt att slänga allt, säger Maria Kornevik Jakobsson.
Härryda kommun hamnade på andra plats i Svenskt Näringslivs kommunranking förra året.
– Vi tycker att företagande är jätteviktigt. Vårt mantra är att vi finns här för kommuninvånarna och företagarna. Vi försöker göra allt vi kan för att underlätta för företagen och att ha en relation med så många av kommunens företagare som möjligt.
Maria Kornevik Jakobsson säger att kommunen jobbar för att skapa en så positiv syn på företagen som möjligt.
– Har vi inga företag får vi heller ingen välfärd.