KÄRNKRAFTENS FRAMTID
Professor: Därför måste vi satsa på små kärnkraftverk
”Hade inte Sverige stängt ned kärnkraften hade vi haft mer planerbar kraft i nätet idag, och det hade kapat de pristopparna som vi ser nu. Det är ganska självklart”, säger Christian Ekberg, professor i kärnkemi, till TN.
Mycket har hänt sedan Sveriges första större kommersiella reaktor togs i drift 1972 vid Oskarshamns kärnkraftverk. Idag finns det totalt sex kärnreaktorer i drift på tre kärnkraftverk: Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.
– Man kan inte mörka att vi tagit mindre insiktsfulla beslut på senare tid. Man tänkte rätt på 60-talet när man byggde kärnkraftverk i södra Sverige där det finns en stor förbrukning i form av många människor och industrier. Man byggde då för förbrukningsbilden och inte för att man skulle ha jättelånga ledningar över hela landet, säger Christian Ekberg, professor i kärnkemi på Chalmers tekniska högskola.
Under 2017 stängde Oskarshamns kärnkraftverk två av tre reaktorer och Ringhals har sedan 2019 stängt två av sina fyra reaktorer. Christian Ekberg menar att nedstängningen av kärnkraft haft en negativ effekt på elförsörjningen och även prisbilden.
– Hade inte Sverige och även Tyskland stängt ned kärnkraften hade vi haft mer planerbar kraft i nätet idag, och det hade kapat de pristopparna som vi ser nu. Det är ganska självklart.
Elkrisen blivit valfråga
Elförsörjningen har seglat upp som en av de viktigaste frågorna i valrörelsen och allt oftare lyfts små kärnkraftverk fram som en del av lösningen.
– Tidigare var det kärnkraften som stod för den stabila elproduktionen och vattenkraften användes som reglerbar kraft. Elektricitet fungerar så att den måste produceras samtidigt som den förbrukas och förbrukningen skiljer sig mycket bara under ett dygn. Det är helt enkelt så som fysikens lagar fungerar.
– Idag är det ganska billigt att bygga vindkraft, men tyvärr kan den inte ge stabilitet då det inte finns tekniska lösningar för att lagra el. Dessutom ska man komma ihåg att kärnkraften inte är dyr rent tekniskt om man tar bort ’hittepåkostnader’ i form av skatter, regleringar och avgifter.
Flera fördelar
Han menar att det finns flera fördelar med små reaktorer.
– Kapitalkostnaden är lägre, vilket innebär att verken kommer betala sig tillbaka fortare vilket kan attrahera investerare.
– Dessutom, om man bygger flera små reaktorer och en av dem får problem, så försvinner en liten del av produktionen jämfört med om ett stort kärnkraftverk tvingas stoppa.
Men det finns en rad hinder mot att bygga ny kärnkraft i Sverige. Enligt Miljöbalken får högst tio reaktorer vara i drift i Sverige och enbart på de platser där det finns kärnkraft idag, det vill säga vid Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.
– Det sätter käppar i hjulet även om det till en början är bra att använda redan befintliga eller nedlagda anläggningar för att bygga nya små reaktorer.
Krävs politiska beslut
Han menar även att det måste finnas en långsiktighet från politikens sida om man ska kunna locka investeringar.
– Hade jag haft ett företag hade jag inte satsat 50 miljarder kronor på något som jag inte vet om jag får driva om fem år.
Christian Ekberg lyfter fram att det krävs en rad politiska beslut för att ny kärnkraft ska bli verklighet.
– Sverige byggde upp sin kärnkraftsflotta på 12 år under 1970- och 80-talen. Allt går om man vill. Men då gäller det att politiken är med och pekar med hela handen.
– Jag vill att vi ska bygga fjärde generationens kärnkraft, där man kan använda en del av den nuvarande kärnkraftens avfall som bränsle. Men jag tror tyvärr inte att det kommer ske i brådrasket i Sverige och det är av flera anledningar. Men eftersom vi är långt framme i forskningen kring den fjärde generationens kärnkraftssystem så ligger vi egentligen bra till om de svenska politikerna samlar mod på det sätt som de gjorde på 60-talet.