KLIMATOMSTÄLLNINGEN

EU-ja till nya gruvregler – men hinder kvarstår

Maria Sunér, vd Svemin; Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Bild: Pressbild/Svemin, Anna Tärnhuvud SVD / TT

EU (TT:s korrespondent)

Enklare och snabbare tillstånd för gruvdrift ska bli resultatet av nya EU-regler för att säkra tillgången till "kritiska råmaterial". Ett steg i rätt riktning, men hinder kvarstår, varnar gruvbranschen.

"Det här kommer att främja gruvdriften, bearbetningen och återvinningen i Europa", hävdar tyska EU-parlamentsledamoten Nicola Beer i ett pressmeddelande sedan parlamentet slutligt godkänt en uppgörelse från i november med röstsiffrorna 549 mot 43.

Bland annat fastslås en lista på 34 råmaterial som bedöms som "nödvändiga" – varav 17 dessutom klassas som "strategiskt viktiga". Målet är att till år 2030 ska minst tio procent ha brutits inom EU och minst 40 procent ha behandlats inom EU.

”Det går bara att dra en slutsats; vi behöver fler gruvor i Europa”, säger Maria Sunér, vd Svemin i ett pressmeddelande efter beskedet.

Att EU-lagen har tagit sig fram med rekordfart i lagstiftningsprocessen är ett kvitto på att politikerna ser vikten av ett minskat importberoende av råmaterial, menar hon.

Men hinder kvarstår. Parallellt med lagstiftningen måste EU också ta fram effektivare och mer förutsebara tillståndsprocesser.

"Annars går inte EU:s kalkyl ihop”, säger Maria Sunér.

Sveriges geologiska undersökning (SGU) har deltagit som expertmyndighet i arbetet med lagtexten. Enligt Erika Ingvald, enhetschef för mineralinformation och gruvnäring– SGU är lagen avgörande för att svensk och europeisk industri ska kunna stå sig i internationell konkurrens.

”Genom att EU-parlamentet klubbat råvaruakten tryggar vi stabila och heltäckande värdekedjor, från prospektering till kraftigt utökad återvinning av de metaller och mineral som behövs i till exempel elbilar och vindkraftverk. Det är en förutsättning för att vi ska klara av energiomställningen”, säger hon i en skriftlig kommentar.

För nya utvinningsprojekt ska tillstånd framöver kunna fås inom 27 månader.

Även EU:s ministerråd väntas inom kort säga slutligt ja till reglerna, som sedan kan träda i kraft om 1,5 år.