ELKRISEN

Här är skatten som kan stoppa kärnkraften – ökar med 666 procent

Erik Thornström, ansvarig för styrmedel och skatter på Energiföretagen. Bild: Fredrik Sandberg/TT, Adam Ihse/TT, Mostphotos, Pressbild

Skatteverkets nya förslag slår stenhårt mot Sveriges elproduktion, varnar Erik Thornström, skatteexpert på Energiföretagen. ”Det blir enorma ökningar av beskattningen, särskilt för kärnkraften”, säger han och kräver att regeringen stoppar förslaget.

Sverige är i stort behov av mer planerbar kraft, markerade Svenska kraftnät i TN häromdagen. Och att Sverige behöver väldigt mycket mer el generellt för att klara klimatomställningen råder det inga tvivel om. Det är de flesta experter, företagare och politiker överens om.

Men nu har Skatteverket tagit fram ett förslag som innebär att fastighetstaxeringen av elproduktion kommer att skjuta i höjden. Myndighetens beräkningar inför 2025 gör att skatteuttaget för Sveriges elproduktion ökar med omkring 1,5 miljarder kronor. För kärnkraften ökar riktvärdena för fastighetstaxeringen med 666 procent, för vattenkraftsanläggningar med 128 procent och för kraftvärmeverk med 134 procent.

– Det blir enorma ökningar av beskattningen, särskilt för kärnkraften. Det är klart att det här styr i helt fel riktning när regeringen har uttalade ambitioner om att få nya reaktorer på plats till 2035, säger Erik Thornström, ansvarig för styrmedel och skatter på Energiföretagen, till TN.

Erik Thornström, ansvarig för styrmedel och skatter på Energiföretagen, till TN. Bild: Pressbild

– Den exceptionellt ökade beskattningen av den svenska elproduktionen fördyrar utbyggnaden som behövs i samhället och elektrifieringen i industri- och transportnäringen. Detta går helt emot både klimat- och energipolitiska mål som vi måste nå, fortsätter han.

För vindkraftsanläggningar föreslås en ökning av riktvärdet med 21 procent. Anledningen till den lite lägre ökningen beror på att värdepåverkan för elcertifikat föreslås slopas, vilket varit en betydande del av taxeringsgrunden vid föregående taxering, påpekar Erik Thornström.

Men vad är anledningen till att taxeringen och beskattningen ökar så mycket?

– Framför allt beror det på att Skatteverket inkluderar 2022 års elpriser i beräkningarna när de har fastställt de nya riktvärdena för taxeringen. Det är helt orimligt och blir inte relevant när verkligheten ser annorlunda ut. Under det året hade vi extrema elpriser, vilket bland annat berodde på Rysslands anfallskrig mot Ukraina och avbrottet av gasleveranser till EU. Det var en väldigt exceptionell utveckling och vi menar att detta inte reflekteras i högre marknadsvärden framåt. Man borde exkludera det året i beräkningarna, det var ju en temporär chock, säger han.

Taxeringsvärdena ska motsvara 75 procent av marknadsvärdena, enligt fastighetstaxeringslagen. När riktvärdena nu stiger blir det en rejäl skillnad jämfört med 2019, som är senaste jämförelsepunkten (allmänna fastighetstaxeringen).

Erik Thornström förklarar att för kärnkraften innebär 666 procents högre riktvärden för fastighetstaxeringen att beskattningen ökar dramatiskt.

– Det innebär ett ökat fastighetsskatteuttag på cirka 400 miljoner kronor per år för dessa anläggningar. För vattenkraften blir det mer än en fördubbling av skatteuttaget, säger han.

Skatteverkets förslag till ny taxering kommer att bli verklighet i augusti om inte regeringen agerar nu, enligt Erik Thornström. Myndighetens nya beräkningar kommer att gälla om inte någon sätter ned foten.

– Det behövs även en bred utvärdering av hur Skatteverket utformar taxeringarna av elproduktionsanläggningarna framåt. Som det är nu finns det ingen förutsebarhet i fastighetsbeskattningen. Det borde vara en förutsättning i ett skattesystem, säger han.

Vad ser du för konsekvenser mer konkret om förslaget blir verklighet?

– Det fördyrar elproduktionen förstås. Investeringar och etableringar hämmas i ett läge där vi måste påskynda utbyggnaden av elproduktion om vi ska klara klimatmålen, säger han.

När det gäller kärnkraften är priset en faktor som diskuteras flitigt just nu.

– Det här går på tvärs mot vad vi behöver. Vi behöver betydligt mer el för att klara omställningen. Det här fördyrar väsentligt, säger han.

Regeringen kan inte längre vara tyst i frågan, menar han.

– Det handlar om dramatiska ökningar i skatteuttaget. Jag skulle önska att regeringen åtminstone går ut och dämpar fastighetsskatteuttaget för kommande år genom en ändring fastighetstaxeringsförordningen där 2022 års elpriser exkluderas i värderingen, säger han.

Tidningen Näringslivet har sökt näringsminister Ebba Busch för en kommentar.