ELKRISEN
Pågen: Elkrisen hotar miljardinvesteringar – kostar oss jobb
I södra Sverige orsakar brist på el ett alltmer ohållbart läge. Nu varnar näringslivet för att det hindrar tillväxt och drabbar jobben. ”Företag drar ju inte igång en miljardinvestering om de inte vet att de kan få tillräckligt med energi”, säger Anders Carlsson Jerndal, vd för Pågen, till TN.
De höga elpriserna och fortsatta problem med att kunna få tillräckligt med el gör att hundratals nya jobb i södra Sverige förloras när företagen avstår från att göra nyinvesteringar. Ett av de drabbade företagen är bagerijätten Pågen.
– Vi har fått väsentligt högre energikostnader de senaste åren vilket självfallet hämmar vår konkurrenskraft. Att vi måste betala högre elpriser än företag längre norrut gör att vi får en snedvridning av konkurrensen, säger vd:n Anders Carlsson Jerndal till TN.
De normala prisskillnaderna på el mellan norr och söder ligger i snitt på runt 20 procent. Men under maj och juni har elen varit tre gånger så dyr i den södra landsdelen jämfört med Sveriges tre övriga elprisområdena. Elen som produceras i kärnkraftverken i Ringhals och Oskarshamn ligger i elprisområde 3 medan den södra landsdelen med Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län och delar av Hallands län, Västra Götalands län, Kalmar län och Jönköpings län ligger i elprisområde 4. Varje gång elen passerar elprisområdesgränsen blir den dyrare.
– Vi varnade för den här utvecklingen redan 2018–2019 när ytterligare en reaktor vid Ringhals skulle stängas ner, men myndigheterna och politikerna lyssnade inte. Om vi inte hade stängt ner den senaste reaktorn hade vi haft 30–35 procent lägre elpriser under de senaste åren. Nu sitter vi där vi sitter och måste bygga upp kärnkraften igen, säger Anders Carlsson Jerndal.
”Vi är bara ett av bolagen i Sydsverige som har drabbats.”
Pågen drabbades av dramatiskt ökande elpriser efter pandemin och framför allt under 2022 när kriget i Ukraina bröt ut. Företaget tvingades höja sina priser ut till kund vilket ledde till tappade volymer.
– Problemen har hindrat oss från att växa och skapa nya jobb. Men vi är bara ett av bolagen i Sydsverige som har drabbats av minskad konkurrenskraft både på den inhemska marknaden och internationellt. Det finns tyvärr andra bolag som har det ännu värre. Sydsverige har framför allt förlorat etableringar när utländska bolag har valt andra länder på grund av våra energiproblem. Företag drar ju inte igång en miljardinvestering om de inte vet att de kan få tillräckligt med energi, säger Anders Carlsson Jerndal.
Några av de svenska industriföretagen som har fått känna av elkrisen är Ecolean, Polykemi, Lindab och Höganäs AB. Stålföretaget Areco har nyligen ökat sin produktion och tvingas använda dieselaggregat eftersom elen inte räcker till. Företaget har också planer på en ny fabrik.
– Men vi avvaktar med den investeringen till 2026. Då har vi löfte om att en ny kraftledning ska vara klar, säger vd:n Peter Areskog till Sydsvenskan.
”Energipolitiken är helt galen.”
Areco menar att företaget har hamnat i en moment 22-situation där det är helt i händerna på Svenska kraftnät när det gäller priset på el och på Eon för utbyggnad av elnätet. Situationen gör att den fria konkurrensen slås sönder.
– Energipolitiken är helt galen. Vi måste vänta med att nyanställa 25–30 personer. När många företag skjuter på sina investeringar går många arbetstillfällen förlorade, säger Peter Areskog.
I januari berättade Tidningen Näringslivet att en sammanställning av Invest in Skåne visar att Sverige de facto gått miste om flera tunga investeringar och 4 500 nya arbetstillfällen till följd av effektbristen.
– Situationen är väldigt oroande. De kommande åren kommer dessutom den energi vi får norrifrån idag att försvinna till industriprojekt längre upp i landet, vilket innebär att vi måste producera vår egen energi eller bli helt importberoende, sa Jonathan Herrlin, affärsutvecklare på Invest in Skåne, till TN i januari.
Men det är alltså inte bara bristen på el som slår mot företagen utan också det höga priset och skillnaderna i pris mellan landsdelarna. Företagen i södra Sverige vill se en lösning där elpriserna är samma oavsett var i landet konsumenten befinner sig.
– Det svenska systemet fungerar inte bra. Det går att ordna samma elpris över hela landet. Italien och Danmark har olika elprisområden men samma elpris nationellt. Det handlar mest om politisk vilja för att lösa problemet, säger Anders Carlsson Jerndal.
Anders Carlsson Jerndal menar att de svenska energiproblemen är politiskt skapade. Nedstängningen av kärnkraften var ett historiskt misstag som belyser att Sverige tveklöst behöver planerbar kraft i energimixen.
– Det talas om att det tar minst tio år att bygga ny kärnkraft men andra länder gör det på 4–5 år. Vi måste basera så här viktiga beslut på fakta och vetenskapliga analyser istället för att låta klåfingriga politiker leka ingenjörer, säger Anders Carlsson Jerndal till TN.