ELKRISEN

Svensk övertolkning stoppar ny energi – ”Många mår dåligt”

Gustaf Hellström, ordförande i Svensk Vattenkraftförening. Bild: Mostphotos, Adam Ihse/TT, Privat

Den småskaliga vattenkraften skulle kunna bygga ny energi motsvarande ett större kärnkraftverk. Men svenska regeltolkningar sätter stopp. ”Sverige övertolkar EU:s direktiv”, säger vattenkraftägaren Gustaf Hellström till TN.

När Sverige elektrifierades runt förra sekelskiftet byggdes småskaliga vattenkraftverk. Idag finns 2 000 vattenkraftverk i landet varav 1 700 räknas som småskaliga. Ett av dessa ligger i Ålberga i Södermanland och drivs av Gustaf Hellström och hans hustru. Han är också ordförande i Svensk Vattenkraftförening som för en kamp mot svenska myndigheter.

En utredning gjord av Sweco visar att Sverige kan få ny energi motsvarande ett större kärnkraftverk genom att tillåta de småskaliga vattenkraftverken att bygga ut, men regelverket sätter stopp för den utvecklingen.

– Det största hindret för oss är tillståndsprövningarna. De ligger som en våt filt över all småskalig vattenkraft. Alla planer på investeringar har lagts på is i väntan på besked om vad som blir av omprövningen av vattenkraften, säger Gustaf Hellström.

Bakgrunden till situationen är att svenska vattenkraftverk sedan några år genomgår moderna miljöprövningar. Av de 14 domar som meddelats fram till februari av svenska domstolar har 11 av företagarna valt att riva verksamheterna på grund av den ökande regelbördan.

– Många mår väldigt dåligt av de här processerna. Det blir för mycket pålagor och det hämmar investeringsviljan, säger Gustaf Hellström.

De flesta av Sveriges småskaliga vattenkraftverk är familjeföretag. Gustaf Hellströms kraftverk byggdes av hans mammas morfar 1919 och har sedan dess funnits i släktens ägo. Men nu hotas alltså verksamheterna av de nya miljökraven.

– Sverige är det enda land som driver EU:s vattendirektiv så hårt att fungerande vattenkraft rivs ut och läggs ner. Sverige övertolkar EU:s direktiv, säger Gustaf Hellström.

Den småskaliga vattenkraften producerar 5 terawattimmar och står för 7 procent av Sveriges totala vattenkraftproduktion. Den sammanlagda effekten är 1 000 megawatt. Med nyinvesteringar skulle effekten kunna fördubblas med ytterligare 1 000 megawatt, vilket motsvarar effekten från ett större kärnverk.

– Effekten motsvarar den som försvann när de ganska små kärnkraftverken Ringhals 1 och 2 stängdes ner. En annan bra sak är att den småskaliga vattenkraften finns i södra Sverige där det råder stor brist på el. Vi slipper överföringsproblemen från norra till södra Sverige eftersom elen redan finns där den konsumeras, säger Gustaf Hellström.

Svensk Vattenkraftförening uppger att den småskaliga vattenkraften under kalla vinterdagar står för 15 procent av elproduktionen i elprisområde 4 och fyller där en viktig funktion för energiförsörjningen. Föreningen försöker övertyga politiker att ändra de svenska tolkningarna av vattendirektivet.

– Sverige borde bli bättre på att tillämpa de undantag EU-rätten medger, till exempel att miljöanpassningar ska göras där det är ekonomiskt rimligt i förhållande till miljönyttan. Men den meningen har Sverige glömt. Miljönyttan borde även vägas mot andra samhällsnyttor som elproduktion, elberedskap, kultur, rekreation och motverka översvämning och torka. Vattendirektivet är glasklart på dessa punkter, Sverige har bara valt att tillämpa det på ett märkligt sätt, säger Gustaf Hellström till TN.

Kan införas förbättringar

Den 22 augusti gick regeringen ut med ett pressmeddelande där budskapet var att vattenkraftens omprövning ska förbättras genom ett antal förslag som nu går ut på remiss. De föreslagna lagändringarna och de förordningsändringar som följer av dessa, föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

– Vattenkraften har fått leva med en svår och otrygg rättssituation på grund av illa implementerade EU-direktiv med oacceptabla konsekvenser för både enskilda människor och verksamheter. Detta är ett viktigt steg för att åtgärda situationen och rädda så mycket vattenkraft som möjligt för energiförsörjningens, landsbygdens och äganderättens skull, sa Mats Green, Moderaternas näringspolitiska talesperson, i pressmeddelandet.

Mycket i nuläget är oklart, men det har kommit en del försiktigt positiva reaktioner efter regeringens besked. ”Regeringen har identifierat många av de problem som omgärdat omprövningarna hittills. De lösningar som föreslås ser ut att vara steg i rätt riktning”, sa Johan Bladh, ansvarig för vattenkraft på Energiföretagen, till SVT.