KLIMATOMSTÄLLNINGEN
FN:s miljömöte avbröts – stora frågor återstår
FN-mötet COP16 i Colombia om biologisk mångfald avslutades utan att några av de viktigaste frågorna hanterats. ”Det har tagits beslut men vi jobbade på övertid”, säger Sveriges förhandlingschef Charlotta Sörqvist.
COP16 skulle egentligen ha avslutats i fredags, men mötet drog kraftigt över tiden. Och allt eftersom tiden gick på lördagen försvann fler delegater för att hinna med sina bokade flygresor hem.
Till slut var det så få kvar att det inte gick att fatta beslut. Mötet avbröts i stället innan några av de viktigaste frågorna avgjorts.
Inga beslut om finansiering
En av de frågorna är om det ska bildas en ny fond för att finansiera de åtgärder som krävs för att rädda naturen. Det finns sedan tidigare en överenskommelse om att 20 miljarder dollar, motsvarande 214 miljarder kronor, årligen ska samlas in från 2025.
Det fattades inte heller beslut om hur målen man kom överens om vid COP15 i Montréal ska följas upp.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) säger i en skriftlig kommentar till TT att "om man inte ställer upp transparens och rätten till delaktighet i det miljöarbete som genomförs så blir det mycket svårt att komma överens om ytterligare finansiering via nya fonder".
Hon säger vidare att Sverige kommer att "göra allt vi kan för att bidra till framsteg".
Ska återupptas
En talesperson för arrangörerna säger till nyhetsbyrån AFP att mötet kommer att återupptas vid ett senare tillfälle för att ta ställning till de återstående frågorna.
Charlotta Sörqvist pekar på att flera beslut trots allt har fattats vid COP16. Hon lyfter bland annat fram att ett permanent organ inrättats för att representera urbefolkningar och lokala samhällens intressen i FN:s konvention om biologisk mångfald.
– Det är ett stort beslut som vi är glada över.
Dela vinsterna
En annan stor fråga som avgjorts är att det ska skapas en fond för att fördela vinsterna från digital geninformation.
Datan kallas digital sekvensinformation (DSI) och kommer ofta från arter som finns i fattiga länder. Informationen kan användas till att skapa nya produkter – mat, läkemedel och smink – och som utvecklarna kan tjäna miljarder på.
Fonden syftar till att dela på en viss del av vinsterna till de samhällen som arterna kommer ifrån.
– Då kan man med de här vinsterna stödja projekt med biologisk mångfald, säger Charlotta Sörqvist.
Fredrik Gunér/TT
Hanna Rasmusson/TT
Fakta
FN-toppmötet om biologisk mångfald, COP16, ägde rum i Cali i Colombia med start den 21 oktober.
COP står för Conference of the parties och syftar på parterna i FN:s konvention för biologisk mångfald. Siffran 16 anger vilket möte i ordningen det är.
Mötet hålls vanligtvis vartannat år. Senast, 2022, stod kanadensiska Montreal värd. Den historiska överenskommelse som slöts där omfattar 23 åtgärdsmål och kallas för Kunming–Montréal GBF (globala ramverket för biologisk mångfald).
Tillägget Kunming kommer av att den kinesiska staden skulle ha stått värd för mötet, något som ändrades till följd av Kinas dåvarande covid-restriktioner.
Fakta
Biologisk mångfald är den variation som finns inom och mellan arter och livsmiljöer. Lite förenklat – hur många levande organismer som finns.
Den biologiska mångfalden bidrar till fungerande ekosystem, som i sin tur är en förutsättning för att vi människor ska få mat på bordet, rent vatten och frisk luft.
Krisen för den biologiska mångfalden är akut och forskare varnar för att världen är på väg mot ett sjätte massutdöende. Till exempel har bestånden av ryggradsdjur minskat med 70 procent sedan 1970.
Även i Sverige har flera rapporter visat på ett allvarligt läge och negativ trend för den biologiska mångfalden. För närvarande är mer än 4 700 arter rödlistade här.
Källor: Naturvårdsverket och SLU