ELKRISEN

Efter elkaoset: Industrijättar om ny kärnkraft – pågår samtal med regeringen

Johannes Bogren, affärsområdeschef för Bioproducts på Södra, Tom Erixon, till vardags vd för industrikoncernen Alfa Laval, men också ordförande för Industrikraft AB. Henrik Ager, vd för Höganäs AB. Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Bild: Joel Dittmer, Pressbild, Christine Olsson/TT, Pontus Lundahl/TT, Jessica Gow/TT

Alfa Laval, Höganäs, Södra och ett tiotal andra industrijättar har tröttnat på den osäkra elförsörjningen och de volatila elpriserna. Just nu pågår samtal med regeringen om ny kärnkraft. ”Vi har en bra dialog med både regeringen och Vattenfall”, säger Tom Erixon, vd på Alfa Laval, till TN.

En stabil och planerbar elförsörjning till ett rimligt pris är faktorer som företagen lyfter fram som de kanske viktigaste för Sveriges konkurrenskraft.

Inte minst från perspektivet att många företag har investerat stort i den gröna omställningen som inte går att genomföra utan en kraftig utbyggnad av elproduktionen.

AI-sammanfattning

Svenska företag betonar vikten av stabil och planerad elförsörjning för att säkra konkurrenskraften.

Industrikraft AB, bildat av stora industrikoncerner, fokuserar på ny kärnkraft som en lösning.

En dialog förs med regeringen och Vattenfall om finansiering av kärnkraft.

Henrik Ager, vd för Höganäs AB, uttrycker oro över de volatila elpriserna och deras påverkan.

Stabil eltillförsel är kritisk för många energiintensiva företag i Sveriges södra delar.

Läs mer

Det anser det nya initiativet Industrikraft AB som bildades i våras av de tunga industrikoncernerna Alfa Laval, Boliden, SKF, Stora Enso och Volvokoncernen.

– Tillgång på el till konkurrenskraftiga priser är en avgörande fråga för den svenska industrins konkurrenskraft och elektrifieringen är avgörande för omställningen, sa Tom Erixon, till vardags vd för industrikoncernen Alfa Laval, men också ordförande för Industrikraft AB.

Dialog med regeringen

Alla energislag är välkomna och behövs, anser Industrikraft, men ny planerbar kärnkraft står i fokus för bolagets arbete.

Tom Erixon, till vardags vd för industrikoncernen Alfa Laval, men också ordförande för Industrikraft AB. Bild: Pressbild

Till TN uppger Tom Erixon att man just nu pratar med regeringen om hur ny kärnkraft kan finansieras.

– Det stämmer att vi har en pågående bra dialog med både regeringen och Vattenfall utifrån bland annat Mats Dilléns förslag (om hur ny kärnkraft kan finansieras) i sin utredning, så vi kommer nog alla ha en klarare bild framöver.

I Finland finns en modell där industrin äger kärnkraft tillsammans, den så kallade Mankalla-modellen. Är det ett alternativ för Sverige?

– Det är en modell vi tittar närmare på men det är för tidigt att säga om den är relevant för svenska förhållanden.

Kan ni tänka er att vara med och ta risk i att bygga ut kärnkraft, eller annan elproduktion?

– Det är just det Industrikraft har på sitt bord att titta på - om och i så fall hur industrin kan bli mer aktiv i att säkra utbyggnaden av det svenska elsystemet.

Var förhandlingarna landar avgörs till stor del av den analys som den tidigare generaldirektören på Energimyndigheten Robert Andrén nu gör för Industrikraft.

– Den analysen blir inte minst viktig i kontexten kring investeringar i kärnkraft, menar Tom Erixon.

12 nya aktieägare

Industrikraft har hela tiden haft målsättningen att få med fler företag på båten och den senast tiden har man fått tolv nya aktieägare.

Höganäs AB är ett av dem.

Det är ett energiintensivt företag som är världsledande inom tillverkningen av metallpulver.

Företaget har fabriker runt hela världen men majoriteten av tillverkningen sker i Höganäs och i Halmstad i södra Sverige, och man har drabbats hårt av den senaste tidens volatila och stundtals mycket höga elpriser.

– Som företag påverkas vi kraftigt av den osäkra situationen på elmarknaden. Stabil och förutsägbar elförsörjning är avgörande för vår verksamhet. De höga samt volatila elpriserna skapar både ekonomiska utmaningar och försämrar vår globala konkurrenskraft, konstaterar Henrik Ager, vd för Höganäs AB.

Henrik Ager, vd för Höganäs AB. Bild: Pressbild

Det osäkra läget påverkar också Höganäs framtidsplaner.

– Osäkerheten kring elförsörjning, särskilt i södra Sverige, försvårar också nödvändiga långsiktiga investeringar i elektrifiering och klimatomställning.

– På Höganäs har vi som ambition att nå nettonoll-utsläpp över hela värdekedjan till 2037, men för att lyckas med detta behöver vi ett energisystem som kombinerar hög leveranssäkerhet med rimliga och stabila priser, fortsätter Henrik Ager.

Just eftersom Höganäs är ett mycket energiintensivt företag är det avgörande med en kontinuerlig och stabil eltillförsel.

Som TN nyligen kunde visa drabbas många energiintensiva företag i de södra delarna av Sverige av korta så kallade ”blinkningar”, som är små elavbrott på kanske en hundradels sekund, men som kan få stora och kostsamma konsekvenser för ett företags produktion.

– Många av våra processer kräver kontinuerlig drift och är känsliga för avbrott. Att ha tillgång till planerbar, fossilfri energi gör det möjligt för oss att optimera produktionen och säkerställa hög kvalitet för våra kunder, konstaterar Henrik Ager.

”Viktigt med planerbar produktion”

Även skogsägarföreningen Södra har anslutit sig till Industrikraft.

– Genom Industrikraft får vi en ny arena för att samverka och påverka i frågor som rör svensk kraftförsörjning. Det är en viktig framtidsfråga för vår konkurrenskraft och för Södras medlemmar, både som markägare och som industriägare, säger Johannes Bogren, affärsområdeschef för Bioproducts på Södra.

Johannes Bogren, affärsområdeschef för Bioproducts på Södra. Bild: Joel Dittmer

Han pekar också på vikten av planerbar produktion.

– Som industrikoncern med produktion som konsumerar el under hela dygnet, året om, är det viktigt med planerbar och stabil produktion.

Södra äger själva mycket vindkraft och är en nettoproducent av el men Johannes Bogren menar att det kan ändras.

– Just nu sker det en elektrifiering brett genom samhället och så även för Södra. Vi ser att vi i framtiden mycket väl kan vara en stor nettokonsument av el och då får ett behov av säker och pålitlig elförsörjning.

”Kärnkraft ett stabilt kraftslag”

Han vill inte uttala sig specifikt om kärnkraften men konstaterar att den har en viktig roll i det svenska elsystemet.

– Den har varit en bra bas i det svenska elsystemet som levererar jämna flöden med el året runt utan utsläpp av koldioxid under driften. Södra har ingen specifik position kring kärnkraft utan ställer sig teknikneutrala till energislagen. Vi vill se en mix av olika fossilfria kraftslag som samverkar för att nå samhällets energibehov.

Fakta

Mats Dilléns utredning om hur ny kärnkraft kan finansieras innehöll bland annat förslag på en finansieringsmodell med statliga lån som uppgår till 75 procent av byggkostnaden, prissäkringsavtal som ger kärnkraftsbolaget ett förutbestämt pris på elen under 40 år, samt en risk- och vinstdelningsmekanism.