FÖRETAGEN OCH MILJÖN
miljö
Panta din take away-mugg i sommar
I sommar ska kaféer i Örnsköldsvik testa pant på take away-muggar för att se om det är ett bra incitament för att återvinna fler engångsartiklar. Enligt näringslivsrepresentanter är återvinning bättre än plastskatt.
Under juni till och med augusti 2021 kan Örnsköldsviksborna få pant på sina take away-muggar. Det är ett projekt finansierat av Vinnova där RISE, Bower och Örnsköldsviks kommun samarbetar.
Med hjälp av appen Bower och en QR-kod på muggen pantas muggen när den slängs i ett källsorteringskärl.
– Engångsartiklar behöver bli mer resurseffektiva för att den ökade mängden avfall som följer med det moderna levnadssättet med mat och dryck i farten ska kunna hanteras. Vi tror att denna digitala tjänst ska ge konsumenterna incitament och hjälp att göra rätt. Studien ska bland annat ta reda på vad som får människor att ändra sitt beteende kring återvinning av förpackningar, säger Maria Edblad, projektledare på MoRe Research RISE, i ett pressmeddelande.
I januari stod det klart att planerna på en ny plastskatt på förpackningar för snabbmat och mat för avhämtning kan komma att skjutas upp. Den nya skatten ska gälla på vissa engångsförpackningar som innehåller plast.
– Under pandemin är det förstås inte lämpligt att gå fram med en skatt, sa miljöminister Isabella Lövin (MP) då till TT.
Näringslivet, bland annat IKEM, har tidigare uppgett att det hade varit bättre att införa ett pantsystem istället för skatt.
― Ett mer ändamålsenligt ekonomiskt styrmedel för att minska nedskräpning vore att införa en pant på de engångsartiklar som utredningen föreslår en skatt på. Det skulle leda till att förpackningarna hamnar i rätt återvinningskanaler, sa Lena Lundberg som ansvarar för plastråvarufrågor på IKEM, i ett pressmeddelande i fjol.
Pressmeddelande: I sommar kan du panta din take away-mugg
SvD/TT: Pandemin bromsar ny plastskatt
IKEM: IKEM kritiska till plastskatten - bättre för miljön med pant