FN-organ: Sju års rekordvärme
Klimat (TT)
Lagom till klimatmötet i Glasgow kommer FN:s meteorologiska organisation WMO med en rapport som bankar in hur illa det är ställt med planeten.
Extrema väderhändelser är det nya normala, slår WMO fast.
Organisationens anslag inför COP26 i Glasgow, det första klimatmötet sedan Paris 2015, har karaktären av ilsken larmsignal – agera nu, eller. . .
Det handlar om en preliminär rapport om tillståndet för det globala klimatet under årets nio första månader. En lång rad FN-organ, nationella meteorologiska och hydrologiska institut, forskare och experter har bidragit med de senaste rönen om klimatets nyckelindikatorer.
Rekordhöga koncentrationer av växthusgaser i atmosfären med tilltagande hetta som följd har förpassat planeten in i det okända, sammanfattar WMO som varnar för långtgående efterverkningar för kommande generationer.
Säreget regn
De senaste sju åren är på väg att bli de varmaste som uppmätts. 2021 ser ut att "bara" hamna på femte pIats, till stor del tack vare det kylande väderfenomenet La Niña i början av året. Men det vänder inte på den långsiktiga trenden med stigande temperaturer, påpekar WMO.
WMO:s generalsekreterare, den finländske professorn Petteri Taalas, ger ett bestickande exempel på hur den nya världsordningen ser ut: "Det regnade, i stället för att snöa, för det första registrerade tillfället på den högsta bergstoppen i Grönlands istäcke", säger han i ett pressmeddelande.
Regnet pågick i flera timmar den 14 augusti på toppstationen belägen på 3 216 meters höjd. Lufttemperaturerna låg över nollstrecket i cirka nio timmar.
Alla dessa tecken
Lägg därtill värmeböljor i USA, Kanada och runt Medelhavet med temperaturer nära 50 grader, ofta med katastrofala bränder som konsekvens.
Eller några timmars ösregn, med lika stora mängder vatten som normalt faller under flera månader, i Kina, norra Sydamerika och delar av Europa. Regn som ledde till dödsfall och skadegörelse för enorma belopp.
Eller att havsnivåerna har stigit sedan 2013 och varit som högst i år. Oceanerna fortsätter att bli varmare och surare.
Eller torka för andra året i rad i subtropiska Sydamerika med svåra effekter för jordbruk, transporter och energiproduktion.
Eller smältande istäcken och glaciärer. Utbredningen av den arktiska havsisen var rekordlåg i juli.
Eller annan påverkan av klimatförändringarna vad gäller till exempel mattillgång, folkförflyttningar, hållbarhetsmål och ekosystem.
Bära eller brista
"Extrema händelser är den nya normen. Det finns samlad och övertygande vetenskaplig bevisning att vissa av dessa (händelser) är klimatförändringar orsakade av människan", fortsätter Petteri Taalas.
Enligt honom innebär nuvarande ökningstakt i koncentrationerna av växthusgaser en temperaturökning i slutet av århundradet långt bortom Parisavtalets mål på 1,5 till 2 grader över förindustriella nivåer:
"COP26 innebär bära eller brista för möjligheten att få oss tillbaka på rätt spår."
FN-chefen António Guterres understryker i ett uttalande att planeten håller på förändras inför våra ögon:
"Forskarna är tydliga med fakta. Nu måste ledare bli lika mycket på det klara med det i sitt agerande. Dörren är öppen. Lösningarna finns här. COP26 måste bli en vändpunkt."
Kommer klimatförhandlarna i Skottland att ta till sig det bistra budskapet?
Lars Pedersen/TT