V vill ha något av Magdalena Andersson

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill att Magdalena Andersson (S) hör av sig. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Vänsterpartiet kräver att "få något" för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister.

– Om inte hon söker stöd för sin kandidatur har jag svårt att se hur hon ska kunna bli statsminister, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar i en intervju med TT.

Statsminister Stefan Löfven lämnar över partiledarposten till finansminister Andersson på S-kongressen på torsdagen. Då väljs hon, med största sannolikhet, till hans efterträdare.

Frågan är om hon också kommer att godkännas av riksdagen som ny statsminister, tidigast i nästa vecka. Och dessutom få igenom sin budget strax därefter, den hon lade fram i september som finansminister.

För att bli statsminister behövs att Vänsterpartiet (V), Centerpartiet (C) och Miljöpartiet (MP) inte röstar nej till henne i riksdagens omröstning. V vill ha något mer, gärna i budgeten, för att släppa fram henne.

Om V skulle rösta nej skulle partiet också stoppa Sveriges första kvinnliga statsminister.

– Det vore ju roligt att se en kvinnlig statsminister, men för oss som politiskt parti så behöver vi tänka på de kvinnor som inte blir statsministrar, säger hon och hänvisar till kvinnor i vård och omsorg som vill ha bättre löner och villkor.

– De tycker inte att det är bra att regeringen höjer pensionsåldern, att pensionerna ligger på en så låg nivå eller att sjukförsäkringen är så dålig.

Löfven: Förstår inte

Stefan Löfven kan inte förstå varför V inte skulle släppa fram Andersson. V släppte ju fram honom i statsministeromröstningen i juli.

– Så vet jag inte varför man inte skulle tolerera Magdalena Andersson senare samma år, sade Löfven på en pressträff under S-kongressen.

Dadgostar uppmanar Andersson att höra av sig. Det har hon gjort i intervjuer och utspel de senaste veckorna, utan att få svar.

För varje gång har hon skärpt tonen en aning och talat om att regeringen måste skjuta upp förändringarna av arbetsrätten, tvärtemot vad Centerpartiet vill. Nu vill hon inte tala om ultimativa krav.

– Vill man ha våra röster måste man bjuda in och förhandla och erbjuda någonting för att vi ska ha en samsyn.

Utan förhandling

Regeringen har redan kopierat in vissa av V:s krav i sitt budgetförslag, utan förhandlingar.

– Ja, men jag noterar att de inte har tagit bort karensdagen, den är återinförd, den kostar otroligt mycket pengar för vård och omsorgspersonalen. De har inte höjt pensionerna och de har inte gått oss till mötes om att förbättra och permanenta a-kassan på en rimlig nivå, säger Dadgostar.

Vänsterledaren undrar varför det är så svårt för regeringen att ge V respons samtidigt som Centerpartiet, enligt henne, får allt det pekar på.

– Det är viktigt för den här regeringen att visa att alla väljare är lika mycket värda.

Problemet för Magdalena Andersson är att C bland annat kräver att förändringarna i arbetsrätten genomförs enligt plan för att släppa fram henne som statsminister.

Stärkt äganderätt

C kräver också att förhandlingarna med S och MP om en proposition om stärkt privat äganderätt i skogen och en proposition om ett mer flexibelt strandskydd är avklarade.

– Regeringen är mycket medveten om att det här är villkoren för att tillträda. Det gäller även en ny regering. Statsministern har direkt lovat att det här ska uppfyllas och sagt att ett avtal ska hållas, sade Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl till TT i förra veckan.

Samtidigt antyder MP att det inte är självklart hur partiet kommer att rösta i en statsministeromröstning om inte C och S går MP till mötes i förhandlingarna om skogen och strandskyddet.

– Vi står inför ett läge där Sverige skulle kunna få sin första kvinnliga statsminister och inför en budgetomröstning. Det är onekligen så att Miljöpartiets röster också räknas, sade MP:s landsbygdspolitiske talesperson Maria Gardfjell till TT i tisdags.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Fakta

När riksdagen röstar om en statsministerkandidat krävs det att han eller hon inte får en majoritet av riksdagens ledamöter emot sig, det vill säga 175 eller fler.

Så många ledamöter måste alltså trycka på röd knapp, vilket betyder nej.

De partier som på förhand kan tänkas trycka rött för Magdalena Andersson i en omröstning är Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna och Liberalerna. De har en röst för lite för att stoppa Andersson, 174.

Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet kan alla lägga ner sina röster, det som kallas att trycka gult, utan att det stoppar Andersson. Men skulle V rösta nej stoppas hon.

Statsministeromröstningen sker tidigast den 11 november, men det kan också bli veckan efter.

Omröstningen om budgeten för nästa år sker den 24 november. Släpper V och C fram Magdalena Andersson som statsminister röstar de sannolikt aktivt ja till regeringens budget. Det måste de göra om regeringens budget ska gå igenom om det då finns ett alternativt förslag som M och KD skrivit och får stöd av från SD och L.