VALET 2022

Thorwaldsson: "Hoppas öppna flera gruvor"

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson talar vid en pressträff efter att statsminister Magdalena Andersson (S) presenterat sin nya regering. Bild: Sören Andersson/TT

Politik (TT)

Den tidigare LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson har kallat Magdalena Andersson den tuffaste förhandlaren han mött. Som näringsminister i den nya regeringen ser han fram emot att nu göra gemensam sak.

– När Magdalena ringde och frågade om det här uppdraget så bedömde jag att det inte gick att tacka nej till att vara näringsminister med ansvar för omställningen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

I juni 2020 avgick han som LO-ordförande efter åtta år på posten och rekryterades därefter till stålkoncernen SSAB där han på nära håll följt företagets omställning mot fossilfritt stål.

– Det är det här alla pratar om, och inte bara i Sverige. Hela världen pratar om den svenska omställningen. Kan vi lösa några av näringslivets problem de kommande månaderna och åren så kommer jag vara väldigt nöjd.

"Näringslivet måste rangordna"

TT: Du konstaterade på presskonferensen att politiken måste finnas med i omställningen, vad innebär det konkret?

– Jag tror att näringslivets förväntan länge varit att politiken inte behöver vara med i omställningen, att det här gör marknaden, och vi ska vara väldigt stolta över att marknadskrafterna i Sverige klarar det mesta av omställningen. Men näringslivet är också beroende av el, tillstånd och miljölagstiftning. Om politiken kan skapa det lagutrymme som gör att omställningen går snabbare och effektivare för företagen så tycker jag att vi har svarat på näringslivets krav.

Thorwaldsson efterlyser samtidigt bättre dialog mellan politiken och näringslivet kring vilka behov som finns och hur dessa bör prioriteras.

– Jag har aldrig upplevt att näringslivet har haft så många konkreta krav. Öppnar man en tidning i dag så är det ofta en arg debattartikel från någon i näringslivet, men de måste kanske själva rangordna lite – vad är det som är viktigast av de punkter som kommer upp? Det saknas personal, vi behöver kompetensutveckling, mer tillgång till el, bättre tillstånd och riskvilligt kapital. Allt det där går inte att göra på en gång.

Vill öppna flera gruvor

TT: Har du ansvar för elnätsstrulet?

– Nej, men mitt första kafferep är med den nya energiministern. Vi ska träffas i närtid och prata, för vi kommer att få ungefär samma frågor av näringslivet.

TT: Hur ser du på Cementa?

– Där är jag glad att min företrädare löste ut frågan. Vi har tillstånd där fram till sista december nästa år. Jag hoppas verkligen att branschen och företaget använder den tiden väl för att hitta en långsiktig väg ut ur den här krisen vi hade på Gotland. Vi kan naturligtvis bistå med det vi kan från regeringskansliet.

TT: Gruvorna landar på ditt bord, blir det lättare nu när Miljöpartiet är borta?

– Magdalena Andersson sade tidigare att vi ska ha ett möte här i Stockholm nästa år, 50-årsminnet av den första miljökonferensen som Olof Palme tog initiativ till. Det är inte så att vi tar lätt på miljöfrågor, men ja, vi älskar gruvor i Socialdemokraterna. Det är fantastiskt att vi kan bryta malm och mineral ur våra berg, göra nya produkter av dem och exportera till andra länder. Så ja – jag hoppas kunna öppna och ge tillstånd till flera nya gruvor.

Simon Uggla/TT

Owe Nilsson/TT

Fakta

Karl-Petter Thorwaldsson är 56 år och bor i Stockholm.

Han kommer senast från tjänsten som senior rådgivare på stålkoncernen SSAB.

Innan dess var han ordförande för Landsorganisationen i Sverige (LO) 2012–2020.

Tidigare bland annat ordförande för Arbetarnas bildningsförbund (ABF) 2004–2012, samt för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) 1990–1995.

Källa: LO, SSAB